30 Ağustos Zafer Bayramının 98. Yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Fethiye’de de büyük bir coşkuyla kutlandı. Beşkaza meydanı Atatürk anıtı önünde düzenlenen tören çelenk sunumu ile başladı. Fethiye Kaymakamlığı çelengi Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, Fethiye Belediye başkanlığı çelengi de Belediye Başkanı Alim Karaca tarafından Atatürk anıtına sunuldu. Çelenk sunumundan sonra Fethiye Belediyesi bandosu eşliğinde Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu akabinde İstiklal Marşımız okundu.
Beşkaza Meydanı Atatürk anıtı önünde düzenlenen törene; Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Fethiye Garnizon Komutanı Asteğmen Muhammet Gündoğdu, CHP Muğla eski Milletvekillerinden Ali Cumhur Yaka kamu kurum yöneticileri, okul müdürleri, öğretmenler ile öğrenciler, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve vatandaşlar katıldılar.
Günün anlam ve önemi hakkında konuşma; Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni İsmail Harımcı tarafından okundu. Tarih öğretmeni Harımcı konuşmasında “Ağustos ayı, “Zaferler Ayı” olarak milli tarihimizde büyük bir öneme sahiptir. Türk tarihinde ilk kez Asya Hun İmparatoru Mete Han tarafından MÖ 209’da kurulan düzenli ve disiplinli Türk ordusu tarih boyunca sayısız zaferler kazanmıştır. Malazgirt, Otlukbeli, Çaldıran, Mercidabık, Belgrad, Mohaç, Kıbrıs ve daha nice zaferler, hep Ağustos ayında kazandığımız büyük zaferler arasındadır. Bu gün bu kutlu zaferler arasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına temel teşkil eden, 30 Ağustos 1922’de kazandığımız büyük zaferin 98’nci yılını kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşıyoruz. 30 Ağustos Zaferi ile Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki büyük Türk milleti, emperyalist güçlerin işgalci ordularını, anavatan topraklarından kesin olarak atarak, ebedi özgürlük ve bağımsızlığına kavuşmuştur. Bu zafer, bütün otoritelerin tartışmasız bir askeri deha kabul ettiği Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Anadolu da sağlanan Milli Birlik ve beraberliğin mutlak bir sonucu olarak kazanılmıştır. Her safhası tek tek düşünülerek hazırlanan bu zafer, aziz yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri karşısında Türk Ordusu’nun ortaya koyduğu eşsiz bir eserdir. Anadolu halkı tek bir yumruk olarak, yokluklar içerisinde büyük fedakârlıklarla verdiği kurtuluş savaşında, en son başkomutanlık meydan muharebesini de kazanarak kesin zafere ulaşmıştır. 19 Mayıs 1919 ‘da başlatılan Kurtuluş savaşıyla, istilacı düşman ordusuna üst üste darbeler vurulmuş, ancak yurdumuz içerisinde ilerleyen düşmanın vatanın bağrından atılabilmesi için sıra kesin sonuçlu bir harekâta gelmiştir. “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile başlayan muharebede elde edilen bu büyük zafer, Türk’ün bağrına dayanan hançerin milletimizce sökülmesi, özgürlük ve haysiyetimizi yok etmek isteyenlerin dize getirilmesi destanıdır. 30 Ağustos’un gerçek anlamını ve önemini Büyük Zafer’in ikinci yıldönümünde Dumlupınar’ın Çal tepesinde yapılan törende Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün verdiği söylevde görürüz; “…Hiç şüphe etmemelidir ki, yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyeti’nin temeli burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçan şehit ruhları, devlet ve cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır.” “Harpler, yalnız karşı karşıya gelen iki ordunun çarpışması değildir. Meydan muharebesi, milletlerin bütün varlığı ile ilim ve fen alanlarındaki yükselmeleriyle, ahlaklarıyla, kültürleriyle kısaca bütün maddi ve manevi kudret ve faziletleriyle çarpıştığı bir imtihan meydanıdır” dedi.
Konuşmasının ardından Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Efsun Uysal tarafından “30 Ağustos” adlı şiir okundu. Şiir okunmasından sonra tören sona erdi.