20. Uluslararası seydikemer beşkaza yaylaları boğalar yörük türkmen kültür şöleni; muhteşem bir programla cumartesi günü boğalar yaylasında gerçekleşecek. Tertip Komitesi Başkanı Ali Boğa; Bu Şölen serüveni; 1995 yılında Muğla Yörük Türkmen Vakfı ve Fethiye Yörük Türkmen Derneği tarafından Fethiye/Seydikemer Girdev Yaylası’nda başlatıldı. Şölene yoğun ilgi oldu. Ancak ulaşım imkanları ve altyapısı yetersiz olan, 2000 rakımlı, 7 milyon yıldızlı tabiat harikası bu yaylaya katılımcıların çoğu ulaşamadı. Yollarda sıkıntılı anlar yaşadılar.
Meşakkatli başlayan bu süreç, Boğalar Köyü Muhtarı Bahri Boğa ve arkadaşlarınca şölen yerinin; halen yaşayan Yörük Köyü durumundaki, 1250 rakımlı Boğalar’a alınmasıyla bir destana dönüştü.
1997 yılı Ağustos ayının ilk cumartesi günü Boğalar Köyü ilkokulu bahçesinde “Boğalar Köyü Toplu Sünnet ve Yörük Kültür Şöleni” adıyla başlatılan ilk şölen, beklenenin üzerinde bir katılım, ilgi ve başarıyla sonuçlandı. Şölenin yanı sıra ilk toplu sünnet etkinliği, ilk toplu asker yemeği, ilk asker şenliği ve ilk ürün hasat ve şükür yemeği de bu destana renk kattı.
Sonraki yıllarda; şenliğin yöre halkı tarafından benimsenerek tabana yayılabilmesi için, organizazyonun adı “Beşkaza Yaylaları Boğalar Köyü Yörük Kültür Şöleni” olarak değiştirildi. Zira bölgenin en büyük ilçesi olan Fethiye, Osmanlı’nın son döneminde beş ayrı bölgeye yerleştirilen kadılar tarafından idare edildiği için bu yörenin halk arasındaki maruf ismi Beşkadı anlamında “BEŞKAZA”idi.
2011 yılında zamanın Muğla Milletvekili ve Derneğimizin Kurucu Başkanı Ali Boğa’nın girişimi sonucu Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatlarıyla Boğalar Köyü’ne 50 bin kişiye yeterli olabilecek alt yapıya sahip “Yörük Şenliği Alanı”nın yapılması sağlandı ve yörükler rahat bir nefes aldılar.
Hem küreselleşmeye ve hem de teknolojik gelişmelere rağmen geleneklerimizi, göreneklerimizi, örf ve adetlerimizi, kültürel değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarabilmek için bu sevdayı sürdürüyoruz.
2017 yılı 21 Temmuzunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile birlikte düzenlediğimiz “Yörük Araştırmaları Paneli”ne çeşitli Üniversitelerden bu alanda kıymetli araştırmalara imza atan akademisyenlerimiz katıldı.
22 Temmuz’da şölenimizin 19. sunu büyük bir coşku ve yeni bir vizyonla gerçekleştirdik. Bu şölenle, Milletimizin Orta Asya’dan bu tarafa yürüyüşü esnasında hazarda ve seferdeki güçlükler karşısındaki duruşuna izafeten “YÖRÜKÇE” ismini verdiğimiz ve Patentle koruma altına aldığımız Yörükçe Dergisini, Yörük/Türkmen Dünyasına (MİLLETİMİZ’e) kazandırdık.