VERGİ VE SGK BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE İMAR BARIŞI HAKKINDA MERAK EDİLEN KONULAR FTSO’NUN BİLGİLENDİRME TOPLANTISINDA CEVAPLANDI. FTSO BAŞKAN VEKİLİ KEMAL HIRA:
“ÜYELERİMİZ BAŞTA OLMAK ÜZERE, DEVLETE BORCU OLAN MÜKELLEFLERİN YASAL SÜRECİ TAKİP EDEREK BU FIRSATTAN YARARLANMASINI TEMENNİ EDİYORUZ”
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından düzenlenen “Vergi ve Sosyal Güvenlik Borçlarının Yeniden Yapılandırılması ile İmar Barışı” hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 9 Temmuz Pazartesi günü DSİ Konferans Salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirilen toplantıda, Vergi Dairesi, Sosyal Güvenlik Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları sunumlarla yeniden yapılandırma ve imar barışı süreci hakkında detaylı bilgi verdi ve katılımcıların sorularını cevapladılar. Bilgilendirme toplantısının açış konuşmasını yapan FTSO Başkan Vekili Kemal Hıra, toplumun tamamını ilgilendiren önemli bir düzenleme olan “Vergi ve Sosyal Güvenlik Borçlarının Yapılandırılması ve İmar Barışı” ile ilgili soruların cevap bulması amacıyla düzenlenen toplantıya gösterilen ilgi dolayısıyla teşekkür etti. Kemal Hıra, “Son yıllarda dış kaynaklı sebeplerle ekonomide bazı sıkıntılar yaşadık. Bu dönemde çok sayıda üyemiz, esnaf ve vatandaşımız devlete olan borcunu ödeyemedi. Vergi ve sosyal güvenlik borçlarının yapılandırılmasına imkân veren yasal düzenleme ile borçlar faizsiz bir şekilde, taksitlendirerek ödenebilecek. Bu fırsattan yararlanmak için, üyelerimiz başta olmak üzere, devlete borcu olan mükelleflerin yasal süreci takip ederek gerekli işlemleri tamamlamasını ve fırsattan yararlanmasını temenni ediyoruz” dedi.
İMAR BARIŞI KONUT SEKTÖRÜNÜ RAHATLACAK
Fethiye’de konut sektörünün çok hareketli olduğuna dikkat çeken Hıra, “Konut ihtiyacı her geçen gün artıyor ve konut sektörümüz bu talebi karşılamakta zorlanıyor. Yasal kısıtlamalar sebebiyle, bölgemizde konut yapımında ihtiyaca bağlı olarak bazı mevzuat dışı uygulamalar gelişti. Fiili olarak bu yapılarda ikamet ediliyor, ancak devletin bir yaptırım uygulaması endişesi de var. İmar barışının, imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgelerinin, bu konuda yaşanan sorunlara köklü çözüm sağlayacağına inanıyoruz. Bu yeni düzenleme, konuyla ilgili, Fethiyemizde yaşanan sıkıntılara çözümü noktasında kolaylıklar sağlanacağı gibi ülkemiz genelinde de geleceğin şehirlerinin oluşturulmasına katkı sunacaktır” diye konuştu.
ÇIKARILAN EN KAPSAMLI YENİDEN YAPILANDIRMA
Bilgilendirme toplantısında konuşan Muğla Vergi Dairesi Başkan Yardmcısı Davut Karagöz, 18 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu’nun vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bugüne kadar çıkarılan en kapsamlı düzenleme olduğuna işaret etti. Tüm alacakları kapsayan düzenlemenin vergi mükellefleri kadar mükellef olmayanları da ilgilendirdiğini kaydeden Davut Karagöz, borç yükünün azaltılması, stok affı ile yurtdışı ve yurtiçi tasarrufların ekonomiye kazandırılması amacını taşıyan söz konusu düzenlemenin, kesinleşmiş borçların yanı sıra kesinleşmemiş borçları da kapsadığını söyledi. Yeniden yapılandırma düzenlemesinin iyi anlatılması gerektiğine vurgu yapan Karagöz, “Ne kadar kişiye ulaşabilirsek düzenleme o kadar başarılı olacaktır. Konuyla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla bu toplantıyı düzenleyen Fethiye Ticaret Sanayi Odası’na teşekkür ediyorum ve borcu olan herkesi yeniden yapılandırmaya davet ediyorum” dedi.
İCRA VE HACİZ BAŞLATILACAK
Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ahmet Ekecan da SGK’ya borcu olanları düzenleme kapsamında yeniden yapılandırmadan yararlanmaya çağırarak, “Daha önce icra veya haciz uygulamamız yoktu ancak 2018 yılıyla birlikte haciz ve icra uygulamasına geçtik. Yapılandırma süreci bittikten sonra mevzuat gereği icra ve haciz işlemleri başlatılacak. Dolayısıyla mümkün olduğunca borcu olan herkesi yapılandırmadan yararlanmaya davet ediyoruz” dedi.
PEŞİN ÖDEME DAHA AVANTAJLI
Fethiye Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Murat İbrikçi, 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu kapsamında Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel İdareleri, Belediyeler, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlıkları, TOBB, TESK, TÜRMOB ile Türkiye Barolar Birliği’ne olan borçların yapılandırılabileceğini belirtti. Gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, vergi cezaları, sosyal güvenlik primleri, idari para cezaları, gümrük vergisi ile faizler ve gecikme zamlarında yapılandırmaya imkân veren düzenlemenin vergi borçlarıyla ilgili bölümü hakkında detaylı bilgi veren Murat İbrikçi, peşin ödemenin daha avantajlı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Mükelleflerin kamuya olan borçlarının yeniden yapılandırmasın imkan veren kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Kanun, 31 Mart 2018 tarihinden önceki vergilendirme dönemlerini kapsıyor. Beyannameli mükellefiyetlerde bu tarihten önce verilmesi gereken beyannameleri, motorlu taşıtlar vergisi ve yıllık harçlar gibi alacaklar ile 31 Mart 2018 tarihinden önceki tespitlere dayanılarak kesilen usulsüzlük cezaları, trafik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları, askerlik, seçim, nüfus para cezaları, RTÜK idari para cezaları kapsam içine giriyor. Ancak, 31 Mart 2018 tarihinden sonra ödenecek gelir vergisi taksitleri,2018 yılına ilişkin motorlu taşıtlar vergisinin 2’nci taksiti, 2018 yılına ilişkin emlak vergisi ile işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi kapsamda değil. Yapılandırma çerçevesinde, vergi ve idari para cezaları asıllarının tamamı ile gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) tutarı tahsil edilecek. Yani, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi aslına bağlı vergi cezası ve bu vergi cezasının gecikme zammı silinecek. Düzenleme uyarınca vergi borçları 6, 9, 12, 18 taksit halinde kredi kartıyla da ödenebilecek.”
SGK BORÇLARINDA CİDDİ İNDİRİM
Bilgilendirme toplantısının ikinci bölümünde Sosyal Güvenlik Muğla İl Müdürlüğü’nden Sosyal Güvenlik Denetmeni Emre Haseki de Sosyal Güvenlik Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması düzenlemesine ilişkin başvuru süresi, şekli konusunda bilgi verdi. Prim borçlarının yapılandırılmasında da en avantajlı sistemin peşin ödeme olduğunu ifade eden Haseki, bir örnek vererek, yapılandırmandan önce 130 bin TL olan borcun, 65 bin TL olarak ödeneceğini bildirdi.
İMAR BARIŞI SORULARLA AYDINLATILDI
Bilgilendirme toplantısını son bölümünde Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Fethiye Çevre Şube Müdürlüğü’nden Mimar Nurullah İslamoğlu, İmar Barışı hakkında bilgilendirme yaptı. İmar barışıyla ilgili “3194 sayılı İmar Kanununa eklenen geçici madde ile ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapıların, imar mevzuatına uygun hale getirildiğini kaydeden İslamoğlu, katılımcılardan gelen soruları da cevaplandırdı. Fethiye özelinde önemli bir konu olan orman alanları, tarihi alanlar ve arkeolojik sit alanlarının da düzenleme kapsamında olduğunu ve bu yapılara da yapı kayıt belgesi verileceğini bildiren İslamoğlu, özellikle oteller ile turistik ve özel yapılara sonradan eklenen havuzlarla ilgili Ankara’ya özel yazı yazıldığı ancak henüz cevap gelmediğini söyledi.