CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, 24 Ağustos 2017 tarihinde Fethiye’nin Yanıklar Mahallesi’nde, 1 hektarlık alanın zarar gördüğü orman yangını sonrası bölgenin imara açılacağı ve yanan bölgede otel inşa edileceği yönünde ciddi iddialar olduğunu söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, 24 Ağustos 2017 tarihinde Fethiye’nin Yanıklar Mahallesi’nde meydana gelen yangını TBMM gündemine taşındı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplandırması için TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Fethiye’nin Yanıklar Mahallesinde, geçtiğimiz ağustos ayında 1 hektarlık alanın zarar gördüğü orman yangını sonrası bölgenin imara açılacağı ve yanan bölgede otel inşa edileceği yönünde ciddi iddialar olduğunu hatırlattı.
Benzer bir yangının 15 Temmuz 2007 tarihinde de, Muğla İli Milas İlçesi Meşelik Mahallesi sınırları içinde bulunan Güvercinlik Koyunda meydana geldiğini, dönemin yetkilileri yanan alanın yeniden ağaçlandırılacağı ve otel inşaatına izin verilmeyeceğini belirttikleri halde, sözlerin tutulmadığını ve otel inşa edildiğine dikkati çeken Aldan, Yanıklar’da da benzer bir olayın yaşanma ihtimali olup olmadığını sordu.
İşte CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan’ın Orman ve Su İşleri Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu soru önergesi:
“Muğla İli Fethiye İlçesi Yanıklar Mahallesi’nde, 24 Ağustos 2017 tarihinde 1 hektarlık alanın zarar gördüğü orman yangını meydana gelmiştir. Söz konusu yangının nedeni henüz tespit edilememiştir. Yanan bölgenin imara açılacağı ve otel yapılacağı yönünde iddialar bulunmaktadır.
15 Temmuz 2007 tarihinde de, Muğla İli Milas İlçesi Meşelik Mahallesi sınırları içinde bulunan Güvercinlik Koyu’nda meydana gelen yangında, koruma altındaki Halep çamlarının da yer aldığı 238 hektarlık ormanlık alan kül olmuştur. Yangından sonra ormanın turistik tesis kurmak için kasten yakıldığı iddialarına, dönemin yetkilileri yanan alanın yeniden ağaçlandırılacağı ve otel inşaatına izin verilmeyeceği yönünde açıklamalarda bulunmuşlardır. Bir yıl sonra ise, verilen sözlerin tutulmayarak, yanan bölgede iki otelin yapımına başlandığı görülmektedir.
Türkiye’de ormanlık bölgelerde çıkan yangınların yüzde 80’inin ihmal, kusur ve sabotaj sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir.
Güvercinlik’teki gelişmenin bir benzerinin Yanıklar’da tekrarlanacağına ilişkin ciddi şüpheler bulunmaktadır.
Bu bağlamda;
1- Muğla’nın Fethiye İlçesi Yanıklar Mahallesi’ndeki yangının çıkış nedeni belirlenmiş midir? Yangında sabotaj ihmali bulunmakta mıdır?
2- Yanan bölgenin imara açılacağı iddiaları doğru mudur?
3- Zarar gören alanı yeniden ağaçlandırmayı düşünüyor musunuz?
4- Türkiye’de son 15 yılda çıkan orman yangınları sonrasında yanan bölgelerden ne kadarı yeniden ağaçlandırılmış, ne kadarı imara açılmıştır?”