Bir zamanlar Zeki Müren’den Muazzez Abacı’ya kadar ünlülere eşlik etmişti. Fethiye’den İzmir’e kadar pek çok ünlünün arkasında ud çalan müzisyen Bahri İşlek, hayata tutunabilmek için müzik aleti tamir edip, sipsi yapıp satarak geçimini sağlıyor. Yaklaşık 46 yıl önce Fethiye’de kardeşleriyle kurduğu orkestra ile başta Zeki Müren olmak üzere Sibel Can, Muazzez Abacı, Muazzez Ersoy, Zekai Tunca, Ali Şenozan gibi ünlülere müzisyenlik yapan Bahri İşlek, müzikten kopamayınca müzik aleti tamiri yaparak geçimini sağlıyor.
Fethiye, Bodrum ve İzmir’e kadar pek çok ünlünün arkasında ud çalan ve konserlerine eşlik eden Bahri İşlek, yaşama tutunabilmek için müzik aleti tamiri ve sipsi yaparak geçimini sağlıyor. Yaklaşık 46 yıl önce kardeşleri ve yakınlarıyla kurduğu ‘’ Kardeşler Orkestrası ‘’ ile Fethiye’nin yanı sıra İzmir’e kadar özel geceler ve konserlerde sahne alan Bahri İşlek, şimdilerde sipsi yapıp yaz günlerinde pazarda turistlere satarak ve küçücük atölyesinde müzik aleti tamiri yaparak aile bütçesine katkı sağlayıp müzikten yine kopmuyor. Zeki Müren, Sibel Can, Muazzez Abacı, Muazzez Ersoy, Zekai Tunca, Ali Şenozan gibi ünlülerin Bodrum ve Fethiye’deki konserlerinde müzisyen olarak ta görev yapan Bahri İşlek, o günleri unutamıyor. Fethiye’de müzik aleti tamiri yapan yok diyen Bahri İşlek, bağlamadan gitara kadar pek çok müzik aletini tamir ederek günlerini geçirdiğini, sipsi ve kabak kemane yaptığını turistlere pazarda sipsi satışı yaparak geçimini sağladığını ifade etti.
KABİLİYET İSTEYEN MESLEK
İşlek, ‘’ 1971 yılında orkestra kardeşleri kurdum. Burada sipsi, bağlama ve her tür müzik aletinin tamirini yapıyorum. Yaşım ilerlediği için bunların kendisini yapamıyorum. Kabak kemanı yapıyordum. O da çok zordur. Kabağı bulmak, sapını imal etmek çok yorucu oluyor. 70 yaşına geldik. 70 yaşından sonra yapım çok zor. Ancak tadilatını yapabiliyoruz. Sipsi yapıp turistlere satışını yapıyorum. Bağlama tamiri hepsi bu. Sipsiyi kendim yapıyorum. Gençler bu işe eğilmiyor. Kendi torunuma kaç kez gösterdim ancak öğretemedim. Bu meslek kaybolmaya yüz tutan bir meslek değildir. Kabiliyet isteyen bir meslektir. Kabiliyeti olduktan sonra herkes yapar. Saz tamiri, perde bağlayan gibi müzik aletlerini şu an Fethiye’de benden başka yapan yok. Müziğe saygı duyan yok ‘’ diye konuştu.
MÜZİK ŞİMDİ CD’LERE KALDI
İşlek, ‘’ Bizim zamanımızda gençliğimizde bizden başka müzik icra eden de yoktu. 5 kardeş düğünlere, özel gecelere çıkıyorduk. İşte bu fotoğraf 45 yıllık bir fotoğraf siyah beyaz orkestra kardeşlerin fotoğrafı. Çiçek gibi çıkıyorduk sahneye. Ama şimdi maalesef CD’lere kaldı müzik. CD’ye bakıyorlar basıyorlar olay bitiyor. Fethiye’de yıllar önce düğünlerini yaptığımız kişiler beni görüyorlar da “Neydi o günler, ne güzel müzik yapardınız” diyorlar. Şimdi ise bir org ve bağlama ile müzik bitiyor. Güzellik kalmadı yani müzik olayı yok. Sipsiyi yapıyorum 10-20 TL’ye satıyorum. Tamirlerde sazın şekline göre değişir. Tel, yarılan yerleri tamir etmek 20-30 TL’ye tadilat işini yaparak vatandaşa hizmet veriyoruz ‘’ dedi.
ZEKİ MÜREN’E ÇALDIĞIM GÜNLERİ UNUTAMAM
Bahri İşlek, ‘’ Yıllar önce Zeki Müren başta olmak üzere, Muazzez Abacı, Sibel Can, Zekai Tunca, Ali Şenozan ve Muazzez Ersoy gibi bir çok ünlünün ardında müzisyenlik yaptım. O dönemde bizden başka orkestra, fasıl yoktu. Bölgede yoktu. Biz Ege’ye hitap ediyorduk. İzmir’e kadar gidiyorduk. Bir Renault arabamız vardı. Arkasında bir tane remork. Antalya, İzmir gecelerine gidiyorduk. Bizleri Fethiye’de dinleyen kendi memleketlerine çağırır oralarda gecelerinde çalardık. Bu nedenle zaten sanatçılarda bizi izlerlerdi bu şekilde. Rahmetli Zeki Müren bizleri her akşam Bodrum’a gittiğimiz zaman izlerdi. Ve kadrosunda noksan müzisyen olunca hemen bizi davet ederdi. O yıllarda çok değerli hocalarımız vardı. Ercüment Batarya’lılar, Coşkun Erdem’ler onun gibi birçok daha isim var. Rahmetli Zeki Müren’in ekibinden. 24 parça saz ile sahneye çıktık rahmetli Zeki Müren ile birlikte. Tabi o bizi dinliyordu ve yaptığımız müziğin kalitesini anlıyordu. Bu nedenle bizde kendisine itaat edecek bir şekilde olduğumuz için sahneye bizi çıkarırdı. Bizlere de nasip oldu Zeki Müren’e Bodrum’da çalmak. Sibel Can Bodrum’a tatile gelmişti. Onunla da bir fasıl yaptık. Masasında ayrıca yemek yiyordu. Onunla da böyle bir fasıl geçildi. Bize hayran kaldı. Onun için de çaldık. O da söyledi. O günleri unutamam. Harika günlerdi. Keşan’da askerdim. Yıl 1971. Muazzez Abacı ordu evine gelmişti. O zaman eşlik ettim kendisine. Aşağı yukarı 45 sene müzik yaptım. Muazzez Ersoy’a da Fethiye’de eşlik ettim. O da bizi oldukça beğenmişti. Şimdi o günleri hatırladıkça yaptığımız işin kalitesini daha iyi anlıyorum ‘’ dedi.
BİR ARAYA GELEMEYİZ
Fethiye’nin en iyi müzisyenleri arasında yer alan Bahri İşlek, hayattaki müzisyen akrabalar ile bir araya gelip jübile ya da özel bir gece yapmak ister misiniz? sorusuna, göz yaşlarını tutamayarak ‘’ Böyle şeyler hatırladığımda ağlıyorum, duygulanıyorum. Orkestradakilerden hepsi sağ ancak bir Mustafa gitti keman olarak. Benim küçüğümdü o. Mekanı cennet olsun. Güzel bir keman ustasıydı. Notayı da çalıyordu. Biz pratikten yetişme ama Allah’a şükürler olsun bu seviyeye geldik. Fethiye’ de şimdi fasıl ve gerçek sanat müziği dinleyen yok. Bir araya gelme olanağımız da maalesef yok. Çünkü herkes artık sinesine çekilmiş’’ ifadelerini kullandı.