DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın Fethiye’ye 2006 yılında kazandırdığı Kıyı ve Deniz Merkezi, Fethiye Belediyesi iş birliğiyle bölgede denizleri ve su kaynaklarını korumak için verdiği mücadeleyi etkin bir şekilde sürdürüyor. Kuruluşundan bu yana denizlerin korunması konusunda öğrenci ve öğretmenler başta olmak üzere bölge halkının farkındalığını artıran ve bugüne kadar eğitimlerle yaklaşık 110 bin kişiye ulaşan merkez bölgenin ilk Sualtı Atık Sergisi’ne de ev sahipliği yapıyor.
Kurulduğu 2006 yılından bu yana bölgenin çevresel dönüşümüne katkıda bulunmak için Fethiye Belediyesi iş birliğiyle çok sayıda eğitim projesi ve etkinliği hayata geçiren TURMEPA Fethiye Kıyı ve Deniz Merkezi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokoller ile öğrenciler başta olmak üzere bölgede binlerce kişiye deniz ve çevre eğitimleri veriyor. Kuruluşundan bu yana merkez, eğitimlerle ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri, tur operatörleri, kaptanlar, otel personelleri ve yerel halk başta olmak üzere bölgede 700’ü aşkın kurumda 110 bin kişiye ulaştı.
TURMEPA uluslararası projelerle de bölgenin önemine dikkat çekiyor
TURMEPA Fethiye Kıyı ve Deniz Merkezi, denizlerin korunması konusunda yürütülen uluslararası projelere de ev sahipliği yapıyor. TURMEPA’nın Monako Prensi II. Albert Vakfı önderliğinde oluşturulan BeMed hibesi ile 2019 yılında hayata geçirdiği “Plastiksiz Muğla” projesi, bölgede öğrenci ve öğretmenlere Sıfır Atık Mavi eğitimleri vererek farkındalık kazandırdı. 1 yıl süren bu örnek proje ile Muğla’nın Bodrum, Fethiye ve Marmaris ilçelerinde toplam 7 bin 300 öğrenci ve öğretmene ulaşıldı. Eğitimlerin yanı sıra yüzlerce katılımcıyla Muğla’da düzenlenen kıyı temizliklerinde 1 ton atık toplandı.
Geçtiğimiz yıl ise bir diğer uluslararası proje olan TUI Junior Academy Türkiye Muğla ve Antalya’da hayat buldu. Derneğin TUI Care Foundation fonu ile Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğiyle yürüttüğü projenin birinci yılında Muğla ve Antalya’da eğitimlerle 4.520 öğrenci ve 536 öğretmene ulaşılırken, geziler ve kıyı temizleme etkinlikleriyle de denizler konusunda farkındalığın artırılması sağlandı. Proje ikinci yılında Aydın ve İzmir’de sürüyor.
TURMEPA Fethiye Kıyı ve Deniz Merkezi ayrıca denizden çıkan atıklarla oluşturulan Sualtı Atık Sergisi’ne de ev sahipliği yapıyor. Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullardan merkezi ziyaret eden öğrenciler, aldıkları eğitimin ardından deniz kirliliğine neden olan atıkları gözlemleyerek denizlerin korunması konusunda öğrendiklerini pekiştirme fırsatı buluyor.
Merkez 2024 yılında da Fethiye’de MEB Temel Eğitim Müdürlüğü ve Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü protokolü doğrultusunda, 52 okuldan 4, 5, 6 ve 7. sınıflardan 2244 Öğrenci, 123 Öğretmen olmak üzere deniz ve su okuryazarlığı kapsamında Sıfır Atık, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, deniz ekosistemi, kirlilik ve iklim değişikliği konularında eğitim verilerek Sualtı Atık Sergisi gezilmiştir.
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Hakkında
TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla, 8 Nisan 1994 tarihinde Rahmi M. Koç’un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası ve bir avuç deniz sevdalısıyla birlikte başlatılmış bir sivil toplum hareketidir. Hayata geçirdiği projelerle, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda kamuoyunun yakından tanıdığı TURMEPA, 30 yıl içinde Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir.