Türkiye’deki 172 tünel içinde tek paralı tünel olan Göcek Tüneli’nin geçiş ücretlerine 50 kuruş ile 2 TL arasında zam yapılmasına tepkiler devam ediyor.
Göcek Tüneli’nin zamlanmasının ardından en çok mağdur olan kesimlerinden birinin şoför esnafı olduğunu belirten Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşar; “Turizm sezonu öncesi böyle bir zammın yapılması manidar! Turizm sezonunda araç sayılarının artmasıyla işletici firmanın tek taraflı kazanacağı menfaatten dolayı böyle bir zamanda zam yapıldığını düşünüyorum” dedi.
Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşar, Göcek Tüneli’nin geçiş ücretlerine 50 kuruş ile 2 TL arasında zam yapılmasının ardından gazetecilere açıklama yaptı.
Şoför esnafı maliyet kaybı yaşıyor
Göcek Tüneline yapılan zammın ardından şoför esnafından şikayetler gelmeye başladığını kaydeden Başkan Taşar, taşımacı esnafın gidiş ve dönüşte çok ciddi maliyet kaybı yaşadığına dikkat çekti. Günde birden fazla sefer yapan araçlar olduğunu belirten Taşar; “Göcek tüneline taşımacı şoför esnafının hiç birisi gönüllü girmek istemiyor ancak yolcusuyla tünel orada dururken yan tarafından geçmek çok daha hesaplı olduğu halde birçok esnafımız müşterilerin kafasında soru işareti olmaması için zorunlu olarak kullanıyorlar ama hiç birisi halinden memnun değil” diye konuştu.
Göcek Tüneli’nin yanında yapılan ikinci tünelin yapımının tamamlandığını ancak hizmete girmediği için hala trafiğe kapalı olduğunu belirten Taşar; “Bu konuda şoförler ivedilikle çözüm bekliyor. Bu bizim ülkemizin ayıbı haline geldi. Başka hiçbir yerde, bu kadar kısa mesafede bu ücretler yok. Otobanlarda dahi yok. Tüneller zaten ücretsiz” dedi.
Burası Avrupa’nın da bir aynası
Göcek tünelinden geçmek zorunda kalan şoför esnafının maliyetinin arttığını artan bu maliyetinin de müşteriye yansıdığını ifade eden Taşar, “Turizm sezonu öncesi böyle bir zammın yapılması manidar! Turizm sezonunda araç sayılarının artmasıyla işletici firmanın tek taraflı kazanacağı menfaatten dolayı böyle bir zamanda zam yapıldığını düşünüyorum. Burası Avrupa’nın da bir aynası. Çünkü yabancı turistleri ağırlıyoruz. Biz fiyatların makul bir seviyeye indirilmesi hatta yetkililerden ücretsiz olmasını istiyoruz” dedi.
Taşar; “Şoför esnafı haklarını aramak istiyor yalnız biz eylem yapmakla ses duyurmak faklı şeyler. Biz hakkımızı yetkililere sesimizi eylem yaparak değil de yasal yollarla yazılı, sözlü, medya yoluyla daha doğru yöntemlerle yapmaya çalışıyoruz. Çünkü eylemin her türlüsü toplumun belli bir kısmını rahatsız eder ya da günlük hayatı mutlaka etkiler. Böyle kötü etkilerle karşılaşmak ya da sebep olmak istemiyoruz. Bu sıkıntı sadece bizde değil; TÜRSAB’da da seyahat acentelerinde de var ve artık özel araçlar bile bundan etkilenmeye başladı. ” şeklinde konuştu.