Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda (FTSO) gerçekleştirilen toplantıda Seydikemer’in Çaltılar Mahallesi’ndeki 6 bin yıllık höyükte kazı çalışmalarının önümüzdeki haziran ayında başlayacağı kaydedildi. Kazı ile birlikte bölgenin en eski yerleşim yerinin gün yüzüne çıkartılacağını belirten Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Profesörü Ayşegül Aykurt, kazı ekibinin barınma sorunun çözümü konusunda sivil toplum kuruluşu ve özel sektörden destek beklediklerini söyledi.
FTSO Meğri Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Profesörü Ayşegül Aykurt, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ve yönetim kurulu üyeleri ile FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu katıldı. Kazı başkanı olarak projeyi yürütecek Profesör Aykurt tarafından Başkan Çıralı ve yönetim kurulu üyelerine yapılan sunumda, Seydikemer’in Çaltılar Mahallesi’ndeki höyükte yapılacak kazının bölgenin en eski yerleşim yerini gün yüzüne çıkaracağı kaydedildi. Höyükte halk arasında ‘Bakır çağı’ olarak bilinen 6 bin yıl öncesinden Milattan Önce 6’ncı yüzyıla kadar yerleşim bulunduğu belirtildi. Kazı için tüm izinlerin alındığını, 2002 yılından bu yana atıl haldeki Çaltılar İlköğretim Okulu’nun kendilerine tahsis edildiğini anlatan Profesör Aykurt, özellikle barınma konusunda zorluk çektiklerini söyledi. Gelecek Haziran ayı başında farklı üniversitelerden 5 öğretim üyesi ve öğrencilerle birlikte 25-30 kişilik ekiple kazıya başlayacaklarını anlatan Aykurt, “Okulun bir binasını düzenleyerek çalışmalar için ayırdık. Diğer binayı yatakhaneye çevirerek konaklama sorunumuzu çözmek istiyoruz. Bunun içinde destek gerekiyor. Kazı alanının telle çevrilmesi gerekli ekipmanların hazırlanması gibi birçok sorunu devletimiz ve kendi imkânlarımızla çözdük. Ancak kalacak yer sorunu konusunda destek bekliyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalar sırasında pansiyon kiralayarak konaklayabildik. Ancak en az 25, ekibe sonradan katılacak jeolog, biyolog ve antropologlarla 35-40 kişiye ulaşacak kalabalık bir ekibi, bu imkânlarla konaklatamayız. Eğer kalacak yer sorunu çözülmezse daha küçük bir ekiple çalışmak zorundayız buda gelecek yıl Eylül sonuna kadar devam edecek kazılarımızı çok yavaşlatacak.” dedi.
‘TARİHİ VE TURİSTİK DEĞERİ ÇOK BÜYÜK’
Bölgede yapılacak kazı çalışmalarının tarihi ve turistik yönden çok değerli olduğunu belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise “Uzun süredir ön hazırlıklarını takip ettiğimiz Çaltılar Höyük Projesi’nde kazı çalışmalarının başlayacak olması bizleri çok mutlu etti. Projeyi destekleyeceğiz ve kamuoyundan tüm aşamalar için destek isteyeceğiz. Barınma sorunun kamu kurumları ve özel sektörümüz aracılığıyla kısa sürede çözüleceğine inancımız tam. Geçmişi 6 bin yıl öncesine dayanan bir tarihten söz ediyoruz. Ortaya çıkarılacak bulguları şimdiden büyük merakla bekliyoruz.” diye konuştu.