Muğla İli ve ilçelerindeki imara aykırı olan yapılar için geri sayım başmış gibi görünüyor. Fethiye mücavir alanları içinde bulunan ve elektrik ve su kesimleri gerçekleştirilmiş olan yapılara pandemiden dolayı izin verildiği sürecin son bulmasıyla birlikte Göcek ve çevresindeki yerlerden başlanacağı bilgisine ulaşıldı. Daha sonrada Kayaköy, Faralya, Ölüdeniz, Hisarönü, Fethiye ve çevresinde yapılacağı öğrenildi.
Muğla’nın Marmaris, Bodrum, Milas, Datça ve Fethiye ilçelerinde, imara aykırı ve kaçak olduğu belirlenen yapıların yıkımı sürüyor. Bodrum, Milas şimdi de Marmaris ve çevresindeki kaçak ve imara aykırı yapılaşmayla mücadele kapsamında, yıkımlar yapılıyor. Marmaris’in yanı sıra Datça, Fethiye ve Milas ilçelerinde de bu güne kadar 185 yapının yıkım işlemlerinin gerçekleştirildiği bilgisi verildi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Marmaris Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, kaçak olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verilen Söğüt Mahallesi’ndeki yapıların yıkım çalışmalarına devam edildiğini belirtti…
Yetkilerden edilen bilgilere göre, yapı kayıt belgesi iptal edilen ve hukuki süreci tamamlanan elektrik ve sularının kesilmesi tamamlanan binanın ve binaların sırasıyla yıkım işlerinin Muğla İli sınırları içerinde gerçekleştirdiği vurguladı.
“YIKIM YAPMAK DEĞİL PROSEDÜRLER UZUN”
Hangi ilçede yıkım yapılacaksa sorumluluk sahasına göre güvenlik güçlerinden polis veya Jandarma Komutanlığı ekipleri, yıkım sırasında bir olumsuzluk yaşanmaması için güvenlik önlemleri alınması için de gerekli yazışmalarında yapılmasıda uzun süreç aldığı söylendi. Bazen de yıkım ekipleri tarafından da sorun yaşanabiliyor. Bunların hepsini üst üste getirdiğiniz zaman süre onun için uzuyor olduğunun altı çizildi.
“EN ÇOK FETHİYE’DE KAÇAK VAR”
Yıkımların kaçak olduğu belirlenen ve hukuki süreçleri tamamlanan diğer yapılarla devam edeceği bildirildi.Bunun yanında en çok kaçak yapı Fethiye ve çevresinde tespit edildi. Bölge geniş ve dağınık alana yayıldığı için birde bölge koruma altında olmasından dolayı izin alamayan tapu sahipleri kaçak yapıya yöneliyor olduğunu görürüyoruz. Bunun yanında parası olan işletmecilerin de prosedürleri yerine getirmek yerine kaçak yapı yapmayı seçmeleride çok şaşırtıcı olarak görülüyor.Ama bu davranış biçiminin doğru olmadığını defalarca bölgede yaptığımız her toplantıda dile getirdik ama yinede önüne geçemedik. Artık bundan sonrası için yıkım son çare olarak görüldü. Onun için Fethiye ve mahallerindeki imara aykırı olan yapıları tek tek yıkımını yapmaya başlıyoruz… Bahar öncesi bir çok yapı için yıkım kararı tebliğ edilmiş olacak.
“YAPI KAYITLAR İPTAL EDİYOR, HER YAPI İÇİN AYRI
AYRI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULUYORMUŞ”
Muğla İli ve İlçelerde tekrar imar barışı beklentisi var. Ama 2023 kadar imar barışı görünmüyor. Yapı kayıt belgesi alanlar aldıkları arsa içerinde başka kaçak yapı yaptığını tespit ettiğimiz kişilerin tüm yapı kayıt belgesini iptal ediliyor..Bunu bilmedikleri için kaçak yapıya devam ediyorlar. Devletin bu uygulaması ile kişiler her yapılan kaçak yapı için ayrı ayrı tutanak tutuluyor. Her biri için ayrı ayrı suç duyurusunda bulunuyor.
“YIKIMLARI PANDEMİ ENGELLEMEYECEK”
Onun içinde bazı kişilerin imarsız yapı yaptığını şikayetler üzerinden görülüyor. CİMER’e kaçak yapı yapıldığına dair çok şikayet yapıldığını beyan eden yetkili, “Ben adım çok önemli değil. Ama Muğla ve ilçeleri kaçak yapıdan vazgeçmesi gerekiyor. Çünkü yapılan yapılara daha önce ceza kesiliyordu. Yıkım kararı çıkıyordu. Masa altı, üstü bekletiliyordu. Şimdi öyle olmuyor, bir sefer kere ceza kesip bırakılıyordu. Bunu bilen parası olan fırsatçı grupları kaçak yapı yapıp yollarına devam ettikleri biliniyor. Bunun yanında birde geceliği 2 ila 5 bin TL arasında kiraya verdikleri de kayıt altına alındı. Sonuç olarak yıkım sırasına alınan yapılar yıkılacak. Sırasıyla yıkıma geliniyor. Parası olan olmayan her kim yasa dışı imara aykırı olarak yapılan hukuki olarak işleyişi bitmiş olan Fethiye ve çevresindeki yapılarda sıra denildi”.
Öte yandan Muğla’da kaçak ve imara aykırı yapılaşmayla mücadele kapsamında, Marmaris’in yanı sıra Datça, Fethiye ve Milas ilçelerinde de bu güne kadar 185 yapının yıkım işlemlerinin gerçekleştirildiği kaydedildi.