Seydikemer’in Karabel mevkiindeki tarihi sarnıç toprak ve moloz yığınları altında kaldı. Tünel çalışması nedeniyle toprak altında kalan tarihi sarnıca Yörükler sahip çıktı.
Seydikemer-Söğüt karayolunda süren Karabel Tüneli çalışmalarında toprak ve moloz yığınları altında kalan tarihi su sarnıcının hali içler acısı… Daha öncede tarihi mezarların bu çalışmalarla yok olduğunu belirten Karaçulha Muhtarı Mustafa Gizli, bu duruma sessiz kalmadı. Tarihi Su Sarnıcının içleri acısı halini gören Gizli, Seydikemer Jandarma Komutanlığına ve Fethiye Müze Müdürlüğü yetkililerine konuyu ilettiğini söyledi.
Bölgede devam eden yol çalışmalarını desteklediklerini ama tarihe saygı duyulup ve sahip çıkılarak bu çalışmaların yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Gizli, “Seydikemer-Söğüt karayolunda Karabel tünel girişinde sağ tarafta bulunan tarihi su sarnıcı tünelin molozlarıyla örtülmekte. Tarihimiz Yörüklerin ata mirası yok olmakta. Atalarımız eskiden bu yoldan geçerken hem hayvanlarının su ihtiyacını hem de kendilerinin su ihtiyacını bu sarnıçlardan gidermişler. Bu bizim tarihi ve kültürel mirasımızdır. Yazık etmeyelim! Bunu korumak, etrafını güzelleştirmek varken neden bunun üstüne moloz ve toprak yığını atılmış. Ben kendi mahallemde de bakımsız kalan sarnıçları birçok kez gündeme getirdim. Bu kadar zengin tarihimiz varken gelin buna sahip çıkalım” diye konuştu.
Fethiye Müzesi yetkililerini göreve davet eden İsmail Peynirci, “Yörüklerin yayla sahil göçlerindeki yazın susuzluklarını giderdiği, hayvanlarına su verdiği su sarnıcı tünel çalışması nedeniyle toprak altında kaldı. Fethiye civar köy tarafından tarihi mirasımızın bu denli dikkatsizce talan edilmesi; beni derinden üzdü. Kamuoyu aracılığıyla yapılan bu yanlışın acilen düzeltilmesini istiyoruz. Kültürel mirasımıza sahip çıkalım” dedi.