Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda ilk defa başvurulanlar için ilk yardım, daha önceden ilk yardım belgesi olanlar içinse yenileme eğitimleri yapıldı. 32 kişinin katıldığı eğitim sonrası Muğla İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan sınavda başarılı olanlar ‘İlk Yardımcı Sertifikası’ aldı.
FTSO Likya Salonu’nda 16-17 Haziran tarihlerinde ilk defa başvuru yapanlar için, 18 Haziran tarihinde ise daha önceden belge alıp yenilemek isteyenler için ilk yardım eğitimi düzenlendi. Cankurtaran Tıp Hizmetleri hekimleri Ercan Kit ile Göksal Bulut tarafından verilen teorik ve uygulamalı eğitimlere 32 kişi katıldı. Eğitimde yetişkin, çocuk ve bebeklerde temel yaşam desteği, kanama, yaralanma, yanık, donma, sıcak çarpması, burkulma, bilinç bozuklukları, zehirlenme, hayvan ısırması, yabancı cisim kaçması ve boğulmalarda ilk yardım, hasta/yaralı taşıma teknikleri, OED (Otomatik Eksternal Defibrilatör) cihazı kullanımı konuları anlatıldı. Eğitim sonunda Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından yazılı ve uygulamalı sınav gerçekleştirilirken başarılı olanlar ‘İlk Yardımcı Sertifikası’ almaya hak kazandı.
‘İLK YARDIM EĞİTİMİ ALMIŞ PERSONEL BULUNDURMA ZORUNLULUĞU’
Sağlık Bakanlığı’nın ‘İlk Yardım Yönetmeliği’ne göre iş yerlerinde, ilk yardım eğitimi almış personel istihdam edilmesi gerekiyor. İlk yardım eğitimi almış personel sayısı, iş yerlerinin tehlike sınıfına göre değişiyor. Az tehlikeli sınıfta bulunan iş yerlerinde 20 personele karşılık, ilk yardım eğitimi almış 1 personel bulundurulması zorunlu iken, tehlikeli iş yerlerinde 15 personele karşılık 1 personel, çok tehlikeli iş yerlerinde ise 10 personele karşılık 1 personelin bulundurulması gerekiyor. Bu eğitimlerde acil sağlık yardımına ihtiyaç duyan hasta ve yaralıların, sağlık ekipleri olay yerine geline kadar yâda bir sağlık kurumuna ulaştırılıncaya kadar geçen sürede, hayatta kalmaları hedefleniyor.