Türkiye Yaş Sebze ve Meyve Haller Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Fethiye Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atabey Akgün, 2017 yılında domates ve diğer ürünlerde olmak üzere ülke bazında toplamda 93 milyon 509 bin 280 ton ihracat yapıldığını söyledi. Fethiye ve Seydikemer’den başta Avrupa ülkeler olmak üzere 31 farklı ülkeye ihracat yapıldığını kaydeden Akgün, bu pazarların artması için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Fethiye ve Seydikemer’den 2017 yılında yapılan yaş sebze ve meyve ihracatıyla ilgili rakamları açıklayan Türkiye Yaş Sebze ve Meyve Haller Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Fethiye Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atabey Akgün, ihracatta yaşanan sıkıntıların giderilmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın güzel çalışma ve çabaları olduğunu kaydetti.
İHRACAT YAPILAN ÜLKE SAYISI ARTTI
Türkiye Yaş Sebze ve Meyve Haller Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Fethiye Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atabey Akgün, “Ülke bazında 93 milyon 509 bin 280 ton 22 grama düşmüşüz. Fakat ülkeler bazlı ülkeleri çoğaltmışız. Bölge bazlı yaklaşık 31 ülkeye ürün sevkiyatımız var. Bunun yaklaşık 92 milyon 280 bin tonu domates ağırlıklı, yaklaşık 11 kalemde faklı ürünlerimiz var. 4bin 364 tırlık tır bazında ürün sevkiyatımız var. Fakat Rusya krizinden sonra ister istemez Rusya’daki bürokratik işlemlerden dolayı yaklaşık yüzde 35’lik ürün sevkiyatında daralma yaşandı. Bu da beraberinde ürün fiyatlarını üretici aleyhine döndürdü. Bizim temennimiz hem ihracatçımız için kolaylık hem de üreticimizin lehine doğacak sürecin bir an önce devreye girmesi” dedi.
RUSYA BİZİM İÇİN OLMAZSA OLMAZ
Nar ve Domates dışında diğer ürünlerin Rusya’ya sevkiyatında bir sıkıntı olmadığını kaydeden Akgün, “Nar ve domateste bütün firmalara küçük ve büyük ölçekli firmaların önünün açılmasını bekliyoruz. Bu hem rekabet eşitliğini getirir, hem de ülkemizin sevkiyatını daha yukarılara taşıyacak. Ama Rusya bizim için olmazsa olmaz bir Pazar. Her zorluktan bir sonuç doğuyor. Bu beraberinde bizim Avrupa ülkelerine kendimizi açmamızı sağladı. Daha kendimizi zorlamamızı ve çaba sarf etmemizi sağladı ve Avrupa ülkelerine sevkiyat başladı. Ayrıca Arabistan ve Afrika bölgesine de ihracat ediyoruz. Temennimiz bunun biraz daha geliştirilmesi” diye konuştu.
Domates fiyatlarının 2017 yılına göre düşük seyirde gittiğini ifade eden Akgün şöyle konuştu, “Üreticinin elinden geçen net ürün fiyatı 1 lira 50 kuruş ila 2 lira arasında değişiyor. Yeterli değil. Çünkü geçmiş yıllarda domateste kış döneminde yaklaşık 0,80 Euro, Sent ve Dolar bazlı üreticinin beklentisi olurdu. Fakat sevkiyatın düşüklüğünden dolayı bu rakamlar henüz oluşmuş değil. Bunun önümüzdeki günlerde biraz daha yukarılara çıkmasını bekliyoruz.”
BERLİN FUARINI BEN TURİSTİK GEZİ GİBİ DÜŞÜNÜYORUM
FTSO’nun katıldığı tarım fuarlarıyla ilgili görüşünü belirten Akgün, “Moskova standını beraber düzenlemiştik. Moskova standında hem yaş sebze ve meyve komisyoncular derneği hem de Türkiye Hal Federasyonu adına beraber düzenlemiştik. Bizimde desteğimiz ve ciddi katılım yaşanmıştı. Fakat Berlin fuarını ben turistik gezi gibi düşünüyorum. Son anda ve programsız bir şeydi. Fakat öyle ya da böyle atılan her adım bir şekilde ülkemize, Fethiye’mize yansıyacak olumlu katkıdır. Ama daha doğru, daha organize, daha somut verilerle çalışıp orada stant açılacaksa açılmalı, temsil daha doğru gerçekleşmeli” şeklinde konuştu.