FTSO Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısının 2017 yılı ikinci toplantısı yapıldı. FTSO Meclis Toplantı Salonunda yapılan toplantıya komite üyeleri katıldı. Toplantıda komitelerden alınan görüşler doğrultusunda üzerinde çalışılan konuların akıbeti hakkında bilgi verildi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 2017 yılı ikinci Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı 12 Ekim Perşembe günü FTSO Likya Salonunda yapıldı. FTSO Başkan Vekili Günay Özütok’un başkanlığında yapılan toplantıya FTSO Yönetim Kurulu, meclis ve meslek komitesi üyeleri katıldı.
Günay Özütok’un açılış konuşması ile başlayan toplantıda, FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin tarafından meslek komiteleri toplantılarında ele alınan sorunların çözümü ve akıbeti hakkında bilgi verildi.
Toplantının açılışını yapan Günay Özütok, “Bildiğini gibi meslek komitesi toplantılarını her yıl iki kez yapıyoruz. FTSO Yönetimi olarak meslek komitelerimizden ilçemizin ticaretini geliştirmek için gelen fikirleri, talepleri geliştirip ilgili kurumlara taşımak, kamuoyu yaratmak, Fethiye’ye katkı sağlamak amacıyla çalışıyoruz. Bunların şimdiye kadar ne kadarını yaptık, ne kadarını takip ediyoruz, bununla ilgili sizlere bilgi vereceğiz. Sizlerden gelen düşünceler bizim için önemli. Odamızın mutfağı meslek komiteleridir. Ülkemizde nasıl bir ortamda ticaret yaptığımız çok çok önemli. Dağlarımızda teröristler, denizlerimizde mülteciler….. Böyle bir ortamda ticaret yapmanın ne kadar zor olduğunu biliyorsunuz. Böyle bir ortamda üyelerimizin iş yaşamına nasıl katkı sağlayabiliriz, ilçemize ekonomik ve sosyal olarak nasıl katkı sağlayabiliriz diye çaba sarf ediyoruz. Biz ticaret odası olarak elimizden geldiğince duyarlı olmaya çalışıyoruz. Gelen taleplerin sonuca ulaşması, sorunların çözümü için mücadele ediyoruz. Hepsini başarmamız mümkün değil. Başaramadıklarımızı da başarmak için çaba harcıyoruz.” dedi.
Açılış konuşmasının ardından oda hizmetleri filmi, meslek komitesi üyelerine sunuldu. Genel Sekreter Füsun Şahin, meslek komitesi toplantılarında daha önce yapılan toplantılarda tespit edilen sorunlarla ilgili Odanın yaptığı girişimleri ve sonuçları hakkında bilgi verdi. Şahin sunumunda şu konulara verdi.
İstihdam Üzerindeki Yüklerin Azaltılması
Meslek komitelerimizde dile getirilen en önemli sorunlardan başında istihdam üzerindeki yüklerinin azaltılması idi. İstihdam üzerindeki vergi yükleri; kişilerin ücretleri üzerinden alınan gelir vergisi, damga vergisi, SSK primi ve işsizlik sigortası primi olarak karşımıza çıkmaktadır. İstihdam üzerindeki vergi ve yükler tüm özel sektörün rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir. FTSO olarak TOBB ve bakanlıklar nezdinde yaptığımız girişimler, tüm odaların bu konudaki talepleri hükümete iletildi. 2017 yılında başlatılan İstihdam Seferberliği kapsamında 1 Şubat 2017 – 31 Aralık 2017 tarihleri arasında İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından bir kişi işe alındığında ilk 3 ay maaş+sigorta+ vergi devlet tarafından ödeniyor.3 ay sonunda istihdama devam edersen SGK primi+ vergi 2017 sonuna kadar devlet tarafından ödeniyor.Söz konusu desteklerden Muğla’da 6844 işletme, Fethiye’de de 1628 FTSO üyesi işletmenin yararlandığını söyledi.
Seydikemer’in ilçe olması
Seydikemer’in ayrı bir ilçe olması konusunun meslek komitelerinden gelen taleplerl doğrultusunda siyasilere iletildiğini kaydeden Füsun Şahin, bu konuda Oda tarafından hazırlanan raporun aynen TBMM’nin gündemine taşındığını belirtti.
Vergilerini düzenli ödeyen mükelleflerin ödüllendirilmesi
Vergilerini düzenli ödeyen üyelerin ödüllendirilmesi yönünde de talepleri TOBB aracılığı ile Maliye Bakanlığı’na ilettiklerini kaydeden Füsun Şahin, “Vergisini ödemeyen mükelleflere ilişkin her yıl yapılandırma yasalarının çıkması karşısında vergisini düzenli ödeyen işletmelerde bu durum dürüst vatandaşın cezalandırılması olarak meslek komitelerimizde gündeme getirildi. Konuyu bizim gibi pek çok oda TOBB nezdinde çeşitli platformlarda sürekli olarak gündeme getirdi. Hem vergisini zamanında ödeyen, hem degeçmişe dönük yükümlülüklerini tam olarakyerine getiren mükelleflere %5 indirim getirildi.Uygulama 01 Ocak 2018’de başlayacak.” dedi.
Sigorta acenteleri KOSGEB’den yararlanabilecek
Genel Sekreter Şahin, FTSO’nun üzerinde çalıştığı bir diğer konu da zorunlu trafik sigortalarında ‘tavan fiyat’ uygulaması nedeniyle sigorta acentelerinin yaşadığı sorunlar olmuştur dedi. Odanın buna ilişkin girişimlerini komite üyeleri ile paylaşan Şahin, “Sigorta acentelerinin sorunlarını iletmek için 25 Mayıs Perşembe günü TOBB ikiz kulelerde yapılan toplantıda TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi ile görüşüldü. FTSO tarafından organize edilen görüşmeye Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile Marmaris Ticaret Odasından da katılım sağlandı. Yapılan düzenleme ile sigorta şirketleri için oluşturulan havuza riskli araçlar dahil edilerek bu araçların riski tüm sigorta şirketlerine dağıtıldı.” İfadelerine yer verdi. Sigortacılık faaliyeti gösteren işletmelerin bir diğer talebinin de KOSGEB kapsamına alınmak olduğunu kaydeden Şahin, bu konuda yapılan yazışmaların sonuç verdiğini, sigortacılık faaliyetlerinin de KOSGEB kapsamına alındığını söyledi.
Üye işletmelerin eleman sorunu fethiyekariyer.com ile çözülüyor
Şahin, üyelerden en çok gelen sorunun kalifiye eleman bulmak olduğunu ve Odanın bu amaçla www.fethiyekariyer.comportalını Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyete sunduğunu belirtti. Şahin, FTSO’nun geçmiş yıllarda İŞKUR temsilciliği yaptığını da hatırlatarak İŞKUR ile yapılan görüşmeler sonucunda Fethiye’de İŞKUR temsilciliğinin açıldığını söyledi.
Açık öğretim ve üniversite ikinci basamak sınavlarının Fethiye’de yapılması
Füsun Şahin açık öğretim sınavlarının Fethiye’de yapılması için imza kampanyası başlatıldığını bu konuda YÖK nezdinde yapılan girişimlerin sonuç verdiğini ayrıca 13 Nolu meslek komitesinde yer alan eğitimcilerden gelen talep üzerine üniversite 2. Basamak sınavlarının Fethiye’de yapılması talebi, Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformunda da ele alınarakİşletme Fakültesi Dekanımız Erdoğan Gavcar’ın da destekleri ile talebin YÖK tarafından uygun bulunduğu ve 2017 yılından itibaren LYS sınavlarının Fethiye’de yapıldığını ifade etti.
Füsun Şahin, Doğal Taş ve Mermer İhtisas OSB ile Hayvancılık İhtisas OSB’ye ilişkin çalışmalara da sunumunda yer verdi. Doğal Taş ve Mermer İhtisas OSB’de başvuru aşamasına gelindiğini kaydeden Şahin, hayvancılık ihtisas OSB için ise yazışmaların başladığını kaydetti.
Fethiye domatesinin coğrafi işaret için analiz sonuçları bekleniyor
Bölgemizin en önemli hayvansal ürünü olan alabalıkta yüksek KDV oranının düşürülmesi için yazılı başvuru yapıldığını belirtti. Şahin, tarım ürünlerinin değer kazanması amacıyla yürütülen coğrafi işaret çalışmasında Fethiye domatesinin laboratuvar sonuçlarının beklendiği kaydetti.
Ticaret Sicil Harçları artık Oda veznesine yatırılıyor
FTSO üyelerinin en çok sorun yaşadığı konulardan birinin de ticaret sicil harçlarının bankaya yatırılması olduğunu vurgulayan Füsun Şahin, “6728 sayılı Yatırımın Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ticaret sicili harçlarının odalar tarafından tahsiline cevaz verilmiştir.” diye konuştu.
Füsun Şahin, Fethiye Körfez’inde yaşanan kirliliğin uzun zamandır meslek komiteleri tarafından gündeme taşındığına dikkat çekerek bu konunun tüm Fethiye olarak takip edilmesi gereken bir konu olduğunu kaydetti. FTSO’nun dile getirdiği konular arasında yer alan Kaya Köydeki kiliselerin restorasyonunun Kültür ve Turizm Bakanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş’a iletildiğini kaydeden Şahin, komite üyelerine katkıları için teşekkür etti.
Toplantıda komite üyelerinin yeni önerileri de alındı. 2 Nolu Meslek Komitesi ve FTSO Meclis Üyesi Mehmet Saraç bölgede bulunan Büyükşehir Belediyesine bağlı hallerde ücret farklılıklarına işaret ederek, konunun büyükşehir belediyesine iletilmesi talebinde bulundu.