18 Mayıs Dünya Müzeler günü Fethiye’de etkinlikle kutlandı. Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Veli San, protokol üyeleri ve öğrencileri ile davetlilerin katıldığı etkinlikte; arkeolojinin önemine değinildi…
Etkinlik; Fethiye müzesi bahçesinde öğrenciler için açılan çalışma atölyelerin tanıtımı ile başladı. Öğrenciler atölyelerde antik çağ dönemlerinde topraktan yapılan kap kacak türü eşyaları yapmasını öğrendiler. Yine çalışma atölyelerinde arkeolojik kazı çalışmaları nasıl yapılacağı gösterildi. Atölye çalışmalarından oluşan 7 ve 10 yaş aralığı çocuklar için düzenlenmiş “Arkeolojik Eserlerin Müzelere Yolculuğu” adlı eğitim programı bir hafta süre ile devam edecek. Fethiye Müzesinde devam eden etkinlikte; Fethiye Müze Müdürü Emel Özkan, Ankara Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Grafik Tasarımı Programı Kaunos antik kenti kazı başkanı Prof. Dr. M. Cengiz Işık ve Müze Uzmanı Arzu Toksoy Gölbaş birer konuşma yaparak; yapılan faaliyetler hakkında bilgi vererek müzeciliğin ve arkeolojinin önemine değindiler.
Günün anlam ve önemi hakkında konuşma yapan Fethiye Müze Müdürü Emek Özkan “Müzeler; uygarlık tarihine ait her türlü eseri, bilimsel yöntemlerle açığa çıkaran, inceleyen, değerlendiren, koruyan, tanıtan, sergileyen, tarihi eserler konusunda halkı bilinçlendiren, toplumun kültür düzeyini yükseltmeyi amaçlayan eğitim, bilim ve sanat kurumlarıdır. Sahip olduğumuz kültürel mirasın gelecek kuşaklara sağlıklı şekilde aktarılabilmesi, ancak kültürel mirasın doğru kullanımıyla mümkün olacaktır.
Gelişen müzecilik anlayışı; çağdaş sergilemeleri, aktiviteleri, eğitime yönelik çalışma ve katkılarıyla, toplumumuzun kültürel değerlere olan bilincinin artmasına hizmet etmektedir. Antik Likya Bölgesi’nin en batısında kurulan ve önemli bir liman kenti olan Telmessos’un üzerinde kurulmuş olan Fethiye’ de ilk müze, 1957 yılı depreminden sonra kentten ve çevresinden toplanan eserlerle, 1962 yılında “Depo Müze” olarak düzenlenmiştir. 1987 yılında ise şimdiki yerinde Müze binası oluşturularak, ziyaretçilerimize hizmet verilmeye başlanmıştır. Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından tüm dünyada her yıl 18 Mayıs “Müzeler Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda; 18 Mayıs 2017 tarihinde kutlanan “Müzeler Günü” nün ana teması ICOM Milletlerarası Müzeler Konseyince “Müzeler ve tartışılan tarih; Müzelerde konuşulamayanı dile getirmek” olarak belirlenmiştir. Karia bölgesinin en güneyinde, Köyceğiz İlçesi’nde yer alan antik liman kenti Kaunos’ tan başlayarak, Likya kültürünün en batısında bulunan Telmessos-Fethiye ve çevresi ile Seydikemer İlçesi sınırlarında faaliyet gösteren müzemiz, kültürlerin geçiş yolları üzerinde, oldukça geniş sorumluluk alanına sahiptir. Müzemiz dünyanın en eski ve en önemli düzlüğünde yer alan Tlos, Pınara, Letoon, Sidyma, Araxa, Oionanda, Kadianda, Arsada gibi antik kentler yanı sıra Paleolitik (Yontma Taş devri), Neolitik, Kalkolitik ve Bronz Çağ kültürlerine de ev sahipliği yapan Eşen Vadisi ile birlikte çok geniş bir alanda faaliyet göstermektedir. Sorumluluk alanımızda yaptığımız yüzey araştırmaları ve kurtarma kazıları sonucunda, bölgenin arkeolojisi için oldukça önemli buluntu ve bilgilere ulaşılmıştır. Icom Milletlerarası Müzeler Konseyince belirlenen ana temada olduğu gibi, bölgemiz tarihine ışık tutacak, yeni bakış açıları ve buluntularla uygarlık tarihine katkı sağlayacak bilgi ve belgelere yaptığımız çalışmalar sonucunda ulaşılmıştır. Bu çalışmalardan biri olan, “Ölüdeniz Lagünü Kilisesi kazısı Işığında, Lagün ve Çevresinde İnanç” başlıklı çalışmayı müze uzmanımız sizlere sunacaktır.