Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Fethiye Adliyesinde 13 bin 55 soruşturma dosyasının bulunduğunu belirtti. Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, basın mensupları ile bir araya gelerek yıllık değerlendirme toplantısı yaptı. Fethiye Adliye Sarayındaki makamında yerel ve ulusal basın mensuplarıyla düzenlenen toplantıda Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, 13 bin 55 soruşturma dosyasının bulunduğunu kaydetti.
Başsavcı Kurtca Eker, “2017 yılsonu itibariyle 13 bin 55 soruşturma evrakı var. Yani 13 bin 55 adet suç oluşmuş. Bu Seydikemer ve Fethiye’yi kapsayan olaylar. Her sene periyodik olarak artıyor. Tabi bu nüfus artışına da bağlı olabilir. Bazı suçların nitelikleri önemli. Bazı suçlarsa günlük hayatta olan olağan suçlar. Mahkemelerce yargılamaları bitirilmiş ilanda olan dosya sayımızda yakalamalı ve benzeri 18 bin civarında infazda bekleyen dosyamız var. Bununla alakalı adliyemizdeki çalışmalar devam ediyor. İdamat evrakında 4 bine yakın artış var. Soruşturma evraklarında da her sene ortalama bin dosya artıyor” dedi.
Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Fethiye’de geçtiğimiz yıllarda FETÖ/ /PYD terör örgütünün yurdu olan binanın tahsis işlemlerinin gerçekleştiğini ve bu binaya Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün yerleşeceğini ifade ederek, “Denetimli serbestlik binamız şuanda eski cezaevi diye adlandırdığımız yerde faaliyet gösteriyor. FETÖ silahlı terör örgütünün daha önce İkbal Hatun adı altında kız yurdu olarak kullandığı bir bina vardı. Buranın bize tahsisiyle ilgili çalışmaları tamamladık. Maliye Bakanlığınca bize tahsis edildi. İş tadilat, tamiratıyla alakalı Eşen Cezaevi Açık İnfaz Kurumumuzun inşaat atölyesinde çalışan hükümlülerimiz personelimizle birlikte iç dizaynını tamamlıyorlar. Yaklaşık 1 ay gibi bir sürede oraya taşıyacağız. Denetimli Serbestlik birimimiz bundan sonra orada faaliyet gösterecek” diye konuştu.
Mevcut Adliye binasının fiziki bakımdan yeterli olmadığını ve yeni adliye binası yapacaklarını kaydeden Eker, “Eski Cezaevinin olduğu yere de Adliye Ek Binası yapılacağını Bununla alakalı gerekli çalışmaları başlattık. Yazışmalarımız devam ediyor. İnşallah adliyemizdeki bu fiziki sıkıntıyı orada yeni bir adliye binası inşa ederek gidermiş olacağız” dedi.
Seydikemer ilçesinde bulunan Eşen Açık ve Kapalı Cezaevindeki tutuklu ve hükümlü sayılarını da paylaşan Eker, “Seydikemer Eşen Cezaevimizde hali hazırda açıkta 254 kapalıda da 1241 olmak üzere 1495 tutuklu hükümlü var. Seydikemer Cezaevimizin açık kısmında bulunan hükümlüleri rehabilite etmek, topluma kazandırmak, meslek edindirmek amacıyla çeşitli iş kolları kurduk. Daha önce de faaliyet gösteren iş kollarımız vardı. Bunlara eklemelerde yaptık. Toplam 18 iş kolumuz var. Bunlar; kantincilik, terzicilik, fotoğrafçılık, tabilot, çay ocağı, fotokopi, inşaat gibi iş kollarında faaliyet gösteriyorlar. Seydikemer ve Fethiye Tapu Müdürlüklerinin temizlik işlerini Seydikemer Açık cezaevi hükümlülerimiz yerine getiriyor. Yine adliyemizin çay ocağı, yemekhane kafeteryasını kendileri işletiyor. Seracılık faaliyetleri çok yaygın. Ürettiğimiz ürünleri pazarda da satıyoruz. Buna dönük çalışmalarımız devam ediyor. Daha da genişleterek hem çalışan sayısını arttırmak, hem de karlılığı da arttırmak istiyoruz. İnşallah bu konuda muvaffak oluruz” şeklinde konuştu.
“Seydikemer Cezaevinde hükümlüleri topluma kazandırmak, meslek edindirmek ve rehabilite etmek amacıyla birçok kursumuz var” diyen Eker şunları söyledi: “Bu kurslar devam ediyor. Bu kursların bazıları şöyle; bağlama kursu, bilgisayar kullanımı kursu, okuma-yazma kursu, İngilizce kursu, Kur’anı Kerim okuma kursu, bayanlar için tığ örücülüğü kursu, takı yapımı kursu, ev tekstilleri ürünleri hazırlama kursu, kuaförlük kursu, voleybol, basketbol kursu, bebek yapımı kursu, sığır yetiştiriciliği kursu, girişimcilik, bebek odası hazırlama, keçe aksesuarı yapımı, taş ve tuğla duvarcılık kursu, sosyal hayatta iletişim kursu gibi kurslarımız var. Bunlarda cezaların infazından sonra topluma döndüklerinde daha çabuk adapte olmaları bakımından meslek icra etmeleri açısından önem arz ediyor. Kurs bitiminde sertifika da alıyorlar.”
Eker, “Dalaman açık cezaevinde de toplam 224 personel görev yapıyor. Burada hükümlü sayısı 1254. Burada da hükümlülerimizin faaliyet gösterdiği, meslek edindiği, çalıştığı değişik iş atölyeleri var. Örneğin hayvancılık atölyesi, tarım atölyesi, fırın atölyesi var. Oto tamir bakım atölyesi, restoran işletmeciliği, misafirhane ve otel işletmeciliği atölyesi, terzi atölyesi, demircilik atölyesi, elektrik atölyesi, narenciye soğuk hava işletmeciliği gibi atölyelerimiz var. Biz elbette buraları işletiyoruz, devlet gelir de elde ediyor. Topluma hükümlüleri de kazandırıyoruz ama hiçbir zaman tüccar zihniyeti ile faaliyet göstermiyoruz. Burada amaç devlete kazanım sağlamak ve hükümlüleri topluma kazandırmak” diye konuştu.