8 Mart Dünya Kadınlar Günü Fethiye’de de çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Fethiye’de ilk tören Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Gerçekleşen törende Fethiye’deki siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının çelenkleri anıta sunuldu.
Fethiye Belediyesi öncülüğünde gerçekleşen törene Fethiye Belediye Başkan Vekili Melek Gözde Gürsoy Hoşafçı, kadın platformları ile dernekler, siyasi partilerin kadın kolları başkan ve üyeleri ile yoğun bir katılım oldu. Törende yapılan konuşmalarda 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün anlam ve önemi anlatılıp kadınların sorunları da gündeme taşındı.
Törende katılımcılara Fethiye Belediyesi logolu mor renkteki maskeler dağıtılırken, saygı duruşunda bulunulup; İstiklal Marşımız söylendi. Daha sonra törende sırasıyla Cumhuriyet Halk Partisi Fethiye İlçe Başkanlığı, İyi Parti Fethiye İlçe Başkanlığı, Gelecek Partisi Fethiye İlçe Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Fethiye Yörük Türkmen Kültür Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türk Kadınlar Birliği ve Fethiye Likya Kadın Girişimi Üretimi İşletme ve Kalkınma Kooperatifi çelenkleri Atatürk Anıtı’na sunuldu.
Törende ilk olarak günün anlam ve önemine binaen açılış konuşmasını gerçekleştiren Fethiye Belediye Başkan Vekili Melek Gözde Gürsoy Hoşafçı, “Erkek egemen siyasette var olmuş azınlıktaki kadın siyasetçilerden biri olarak bugün burada sizinle birlikteyim. Ben pek çok kadına göre daha şanslı bir kadınım ve bu şansımı doğru kullanmakla mükellefim. Bu sebeple bu kentte toplumsal cinsiyet eşitliğini önceler politikalar üretilmesini sağlamak sorumluluklarım arasında, biliyorum” dedi.
Yerelden başlayıp toplumsal cinsiyet eşitliğini getirmek için mücadele ettiklerini dile getiren Hoşafçı, “Dünya’da 1917’nin 8 Mart’ında Rusya’da kadın işçilerin öncülüğünde sendikal haklar ve kadınlara oy hakkı talepleriyle düzenlenen yürüyüş ve grevler 8 Mart Kadınlar Günün belirlenmesine öncülük etmiştir. Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri 1975’de işçi sınıfı ile kadınları bir araya getiren ve kadınların hak mücadelelerini önceleyen İlerici Kadınlar’ın hemcinslerine kapalı ortamlardan meydanlara, sokaklara çıkın çağrısı ile başlamıştır. Gerek dünyada gerekse Türkiye’de işçi sınıfı hareketleri yani ’emek’ kavramı kadından bağımsız düşünülemez. Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak başlayan 8 Mart, emek eşittir kadın denklemi ile zamanla hak temelli dünya kadınlar gününe çevrilmiştir. Türk tarihinin genel akışı içinde, her konuda olduğu gibi kadın hakları konusunda da fark yaratan değişken Mustafa Kemal Atatürk’ün varlığıdır. Günümüzde Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde resmi tatildir, bazı ülkelerde kadınlığı kutlayan gün, bazı ülkelerde ise farkındalık ve eylem günüdür. Ülkemizde kadının toplumsal konumunu özgürleşmeyi ve eşitlik yönünde dönüştürmeyi hedefleyen sözden öte eylemler olmadan 8 Mart kutlama günü olmayacaktır. Biz kadınlar sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal alanlarda dayanışırsak, direnirsek, sen yoksan bir eksiğim kız kardeşim diyebilirsek dünyayı değiştirir, 8 Mart’ı kutlamaya dönüştürürüz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan etkinlikler kapsamında, Fethiye Belediyesi tarafından Özer Olgun Kültür Merkezi önünde vatandaşlara çiçek dağıtımı yapıldı.