Fethiye ilçesinde bulunan ve özel bir şirket tarafından kiralanan Kuleli Plajı’nda, harem-selamlık uygulaması için kıyı kanunu hiçe sayıldığını kamuoyu ile paylaşmıştık. Plajda, sahil şeridi ile deniz demir konstrüksiyon ve bezlerle perdeleme yapılarak ikiye bölündüğünü aktarmıştık. Bir çok kesim karşı çıkıyor, azınlıkta doğru olduğunu savunmuştu. Ama şimdi kanun, yasa ve yönetmelik ne diyor o yönüne bakıyoruz.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan Kuleli Plajı’nda kadın ziyaretçiler için ayrı bir bölüm oluşturmak için kıyı kanunu çiğnendiğini bir hafta önce kamuoyu ile paylaşmıştık.
Özel bir şirket tarafından kiralanan Kuleli Plajı’nda, işletmeci firma sahil şeridi ile denizi demir konstrüksiyon ve bezlerle perdeleme yaparak ikiye böldüğü açık bir şekilde görünüyor.
Ege Gazetesi ve Haber Kanalı Sosyal medya hesabımızdan yayınlanan harem-selamlık plajın görüntüleri tartışmalara yol açarken, sahil şeridinin bölünmesiyle oluşan görüntü birçok ilçe sakininin tepkisini çektini gördük.
UYGULAMA YÖNETMELİĞE AYKIRI
Kıyı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in birinci bölüm beşinci maddesinde ise şu ifadeler yer alıyor:
“Kıyılar ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz “şeklindedir.
KİM UYGULAYACAK?.
Fethiye’deki bu kanunsuz uygulamaya kim dur diyecek. Haber Gazetede ve kamuoyunda düşmesine rağmen yetkili ve etkililer bir açıklama yok.Bi haber gazete çıktığı zaman ihbar niyetindedir. Kim ve kimlerin işine gelmedi?. Bu tür uygulamaları görmezlikten gelmek Fethiye’ye onun için kanun, yasaların veya yönetmeliklerin toplum menfaatine göre uygulanması gerektiğine inanıyoruz. Bu kanunsuz uygulamaya kim son verecek?. Fethiye Kaymakamlığı mı?, Çevre Şehirçilik Fethiye Temsilciliğini mı? Fethiye Belediyesi mı?. Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı mı?. Kim bu uygulamanın yanlışına dur diyecek?.
“İNGİLTERE DE BİLE TARTIŞMA KONUSU OLMUŞ”
Fethiye de yapılmasına karşı görüş bildiren sadece Türkiye ve Türkiye de yaşamlar değil. Bir inter sitesinin farklı dillerde yayını üzerinden İngilteredeki bir çok kişi bu platformda tartışmış ve yanlış olduğu yönünde görüş bildiriyor. Bu taraftan bakıldığında doğru olduğunu söyleyenlerin azınlıkta olduğu açık bir şekilde görünüyor.