Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu MÜDÜRLÜĞÜNDE 04 Kasım 2019 tarihinde açılan ve Ziraat Mühendisleri İbrahim BÜYÜKSÜNETÇİ ve Nevzat EKİZ’in eğitici olduğu “Meyve Ağaçlarında Aşılama Kursu” kurs bitiminde yapılan uygulama ile sona erdi. Kursa kayıt yaptırıp başarılı olan 22 çiftçi belge almaya hak kazandı. Kursta slayt gösterileri ile teorik bilgilerin verilmesinin yanısıra kurs sonunda yapılan uygulama ile pratik olarak Meyve Ağaçlarında aşılama yapılarak kursu tamamlanmış olup, kursumuza katılan çiftçilerimiz artık kendi ağaçlarını aşılayabilecek bilgi ve beceriye sahip olmuşlardır.
Kursa katılan çiftçilerimiz; “Doğru bildiğimizi yanlış, yanlış bildiğimiz doğrular hakkında bilgi sahibi olduğumuz kanısındayız. Ayrıca meyve ağaçlarında aşılama yöntemleri hakkında her türlü bilgiye sahip olduğumuza inanıyoruz. Katkısı olan herkese tüm ve özelliklere bizlere eğitim veren Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Mühendis arkadaşlara teşekkür ediyor, bu tarz eğitimlerin devamını bekliyoruz” dediler.
Kurs sonunda Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Ender Suat TOK tarafından yapılan bilgilendirmede “Gerek tarımla ilgili budama, aşılama, bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele, organik tarım, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, arıcılık, hayvan yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği gibi zirai konular ve gerekse diğer konularda eğitim almak isteyenler internet sayfamızdan ya da Müdürlüğümüzden kayıt yaptırabilirler. Bu kursun açılmasında ve yürütülmesinde Kurumumuza destek olan Ziraat Mühendislerimiz İbrahim BÜYÜKSÜNETÇİ ve Nevzat EKİZ’e kurumumuz adına teşekkür ediyorum” dedi.
Kurs Öğretmenlerinden Ziraat Mühendisi İbrahim BÜYÜKSÜNETÇİ, yapmış olduğu açıklamada; Dünya tarımında ve ülke tarımımızda hızlı bir şekilde büyüyen ve gün geçtikçe öneme sahip meyvecilik sektörü İlçemizde de gün geçtikçe artmaktadır. İlçemizde zeytin başta olmak üzere asma, kiraz, elma, kayısı, erik, yenidünya, ananas, frenk elması (cennet meyvesi-Trabzon Hurması), ve narenciye türlerinden portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi birçok meyve çeşidinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu meyvelerden özellikle zeytin, kiraz ve narenciye türleri başta olmak üzere birçoğu ticari amaçla yetiştirilmektedir. Yine bu meyvelerden bir kısmı da küçük bahçelerde aile içi tüketim amacıyla yetiştirilmektedir. Meyveciliğin önem kazanması sonucu, çiftçilerimiz meyve fidanı teminine yöneldiği gibi, kendi imkanlarıyla aşılama yöntemiyle yöremize uyumlu çeşitleri de aşılayarak yetiştiricilik yapmaya çalışmaktadırlar. Aşılama birçok süs bitkilerinin ve özellikle meyve ağaçlarının üretilmesinde eskiden beri uygulanan metottur.
Bu amaçla; meyve ağaçlarında aşılama konusunda eksikliği gidermek ve yetiştiricilerimizin meyve ağaçlarının aşılanması konusunda uzmanlık gerektiren aşılama konusunda temel bilgileri kazanması amacıyla kurs sırasında aşılama ilgili gerekli bilgiler verilmiştir. Kurs sonunda yaptığımız uygulamada çeşitli meyve ağaçlarından getirdiğimiz materyaller üzerinde eğitim sırasında verilen bilgilere esas olarak aşılama uygulaması yapılarak bizzat aşıların nasıl yapıldığını da göstermiş olduk. Kursumuza katılanlara yararlı olduğumuza inanıyoruz. Ayrıca bizlere eğitim süresince her türlü desteği sağlayan Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Ender Suat TOK, Müdür Yardımcılarından Ercüment YARBAŞI, Bilim YÖRÜK ve Yüksel ÖZTÜRK KIRCA’ya teşekkür ederiz.”