Muğla İlinden her ilçeden çiftçilerin katılımıyla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne teknik gezi düzenlendi. 38 kişinin katılımıyla gerçekleşen gezide Biyoçeşitlilik ve Gen Kaynakları Toplantı Salonunda eğitim gerçekleştirildi. “Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bizlerde İlçe Merkez ve Mahallelerden projede görev alan kadın çiftçilerimizle katılım sağladık.”
Açılış konuşmasını Enstitü adına Teknik Müdür Yardımcısı Dr. Hüseyin ÖZPINAR yaptı. Konuşmasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren ÖZPINAR, gen kaynaklarının önemine ve projenin gelecek nesiller adına atılan önemli bir adım olduğuna vurgu yaptı. Daha sonra Bakanlığa ve İl Müdürlüğüne teşekkür ederek eğitimin verimli geçmesini diledi. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Biyolojik ve Geneteik Kaynaklar Bölümünden Dr. Erdinç OĞUR “Biyoçeşitlilik ve Gen Kaynakların Önemi, Korunması” konularında; Bölüm Başkanı Lerzan Gül AYKAS ise “Yerel Çeşitlerin Önemi, Devamlılığı, Korunması ve Gen Bankası” konularında sunum yaptı.
GEN BANKASINA 154 ADET TOHUM TESLİM EDİLDİ
Eğitim ve sunumların ardından Gen Bankası ziyaret edildi. Gen Bankası ve yapılan çalışmalar tanıtıldı. Kadın çiftçiler Muğla İli geneli 154 adet yerel tohumu kendi elleriyle teslim ettiler. Kadın çiftçiler eğitimin çok verimli geçtiğini, köylerinde kendilerinin önem vermedikleri tohumların ne kadar önemli olduğunun farkına vardıklarını söylediler. Büyük bir zenginliğe sahip olduklarını buraya gelince daha çok anladıklarını belirten çiftçiler, binbir emek ve masrafla muhafaza edilen tohumların geleceğe taşınmasında rol almaktan mutlu olduklarını ifade ettiler. Projede aldıkları eğitimim yanı sıra yapılan çalışmaları yerinde görmenin çok faydalı olduğunu, içleri rahat bir şekilde tohumları teslim ettiklerini ve gönüllü olarak bu çalışmada sonuna kadar yer almak istediklerini söylediler.