14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü Fethiye’de de törenlerle kutlandı. Fethiye’de Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önünde yapılan törende konuşan Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, ”Çiftçi üretmezse Türkiye hatta dünya aç kalır” ifadelerini kullandı. Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner de Fethiye’den geçtiğimiz yıl 106 bin ton yaş sebze ve meyve ihraç edildiğini, kalıntı nedeniyle hiç bir ülkeden dönüş olmadığını belirterek; ”Çiftçimizin bu hassasiyetine teşekkür ediyorum” dedi.
Dünya Çiftçiler Günü Fethiye’de de törenle kutlandı. Fethiye’de Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önündeki törene Kaymakam Muzaffer Şahiner, Belediye Başkanı Alim Karaca, Ak Parti İlçe Başkanı Bekir Eser, Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, İYİ Parti ve CHP yönetim kurulu üyeleri, FTSO Başkanı Osman Çıralı, Esnaf Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Tarım İlçe Müdürü Şaban Sarıkaya, muhtarlar, bazı daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, oda yetkilileri ile Atatürk Anıtına çelenk sunduktan sonra saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşımız söylendi. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, dünyanın en kutsal mesleğinin çiftçilik olduğunu belirterek; ”Bayramı, tatili olmadan ülkesi için fedakarca çalışan alın terinin karşılığını alamamasına rağmen yine de sabrederek üretmeyi düşünen, kalbi vatan sevgisi ile çarpan çiftçilerimizin bu günü kutlu olsun” dedi.
”ÇİFTÇİLİK, ZOR MESLEK”
Çiftçiliğin zor bir meslek olduğunu ileri süren Kenan Karayiğit, ”Yediğimiz her ekmekte, içtiğimiz her çorbada, giydiğimiz her kıyafette, çiftçilerimizin hakkı ve alın teri vardır. Geçimini topraktan sağlayan, topraktan aldığı ürüne değer katarak onu bizlere ulaştıran çiftçilerimizin emeği kutsaldır. Çiftçilerimiz sadece bir gün değil, yılın her günü başımızın tacıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Efendimiz’ dediği çiftçimiz, efendi gibi yaşamanın çok ötesinde hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Sektörde girdi maliyetlerinin çok yüksek olması ve pazarlama sorunlarından dolayı çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alamamaktadır. Toprağın hareketini üretime, üretimin zenginliğe ve huzur ortamına katkı sağlaması için uğraşan, tek amaçları üretmek, üretirken insanca ve namerde muhtaç olmadan yaşamak arzusuyla toprağı işlemeye gayret eden çiftçilerimizin 14 Mayıs Çiftçiler gününü kutluyorum” diye konuştu.
”106 BİN TON İHRACAT”
Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner de ”Tarım sektörü göz ardı edilmemelidir” diyerek; ‘Fethiye ilçemiz 930 km kare alanıyla Singapur kadar bir alandayız. Singapur tarımda dünyada 13’ncü sırada. Biz dünyada çok şeyleri başarabiliriz ve başarıyoruz da. Geçtiğimiz yıl içerisinde Fethiye ilçesinden yaş sebze ve meyvede 106 bin ton ihracat yapıldı.Tarım ilçe müdürlüğümüzdeki arkadaşlar başta olmak üzere Çiftçilerimiz, ziraat odalarımız el birliği ile gümrük müdürlüğümüz çalıştık. Hiçbir ülkeden geri dönüş olmadı. Burada yapılan kontrollerin hassasiyetinden, çiftçilerimizin hassasiyetinden kaynaklı oluyor. Bundan dolayı da gurur ve onur duyuyoruz” dedi. Şahiner, ”Atatürk’ün Çankaya köşkünde meclise giderken gördüğü iğde ağacını her gün selamladığını biliyorduk. İğde ağacının kesildiğinde durup kimin ağacıydı diye hüngür hüngür ağladığını biliyoruz. Biz böyle bir vatanda yaşıyoruz. Bu vatan öyle bir vatan ki her metre karesi, her santimi çok önemli. Ben size tarih öncesinden seslenmiyorum ama 50 yaşındaki bir kardeşiniz olarak, abiniz olarak 40 yıl öncesindeki tarım Balıkesir Dursun Bey ilçesindeniz, Nif gibi bir orman köylüsüyüz. Bizim çocukluğumuzdaki ortalama köylü, çiftçi insanların 10-15 kovanı vardı. Balını temin ederdi. Bahçede mutlaka tavuklarımız vardı. Büyükbaş hayvanlarımız vardı. Her evde mutlaka koyun vardı. Arazinin kıt olması nedeniyle taşları elimizde topluyorduk. Bu geldiğimiz dönemde 40 yıl sürece bakıp tarih öncesinden sesleniyoruz gibi ve bundan da üzülüyoruz. Üretim için bir santimetre kare alanımızın bile boş kalmaması gerekiyor. İnşallah o günlere gitmek dileğiyle. Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Dünya Çiftçiler gününüz kutlu olsun” diye konuştu.