Türkiye’de öğrencilerle en yakın ilişkileri kuran ve onların sesini en çok duyuran Gazeteci, Yazar ve Eğitim Uzmanı Abbas Güçlü 3. Fethiye Belgesel Günleri kapsamında ilçemize geliyor.
Fethiye Özer Olgun Kültür Merkezi’nde 19 ve 20 Nisan 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek 3. Fethiye Belgesel Günleri programı hakkında Aydın Ortaklar Öğretmen Okullular (ADABELENLİLER) Derneği Fethiye Temsilcisi Abdullah Taşcıoğlu ile konuştuk.
Etkinlik hakkında kısa bir açıklama yapan Sayın Taşcıoğlu; Paylaşmak, birlikte üretip birlikte tüketmek ve dostluğu yeni kuşaklara aktarmak için başlattıkları yolculuğun önemli bir durağına daha geldiklerini ifade etti.
Doğduğumuz topraklara elimizden geldiğince bir katkı sunmayı, yediğimiz ekmeği, içtiğimiz suyu ve soluduğumuz havayı hak etmeyi bir borç ve görev bildiklerini belirten Taşcıoğlu, birlikte olurlarsa çok şeyler başarabileceklerini, daha fazlasını da yapabileceklerini, hayal denilen şeyi gerçekleştirebileceklerini, hayatı ve ülkemizi yeniden örgütleyebileceklerini ve geleceği bambaşka biçimde yeniden kurabileceklerine inandıklarını belirtmiştir.
Geçtiğimiz yıllardaki “Antalya’nın Altın Portakalı var ise Fethiye’nin de Belgesel Günleri olacaktır” iddiasını tekrarlayan Sayın Taşcıoğlu, 3. Fethiye Belgesel Günlerinin temasını “Eğitim” olarak belirlediklerini ifade etmiştir.
Sayın Taşcıoğlu’nun, yaptığı açıklamaya göre;
- Fethiye Belgesel Günleri, 19 Nisan 2019 tarihinde “Argonomi” isimli YouTube kanalının sunucusu ve kurucusu olan Pelin Öztürk’ün, Köy Enstitülerinin doğuşuna, gelişimine ve kapatılmasına ilişkin “Politikanın Kurbanı: Köy Enstitüleri” başlıklı sunumu ile başlayacak.
Öğrenci Filmleri Gösterimi ile devam edecek etkinliğe ilişkin Sayın Taşcıoğlu, Belgesel Film Yarışması Şartnamesinin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Liselere duyurulduğunu ifade etmiştir. Yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin “okul” temalı herhangi bir konuyu veya olayı belgesellerine konu olarak seçebileceklerini belirten Taşcıoğlu, yarışmada, gösterime değer en fazla 10 belgesel seçileceğini, seçimde ödül sıralaması yapılmayacağını, yarışmaya katılacak belgesellerin süresinin en fazla 5 (beş) dakika olacağını ifade etmiştir. Taşcıoğlu, yarışma şartnamesi hakkında öğrencilerin bilgilendirilmeleri hususunda lise yönetimlerinden de destek beklediklerini belirtmiştir.
Belgesel Günlerinin ilk günü, Türkiye’de öğrencilerle en yakın ilişkileri kuran ve onların sesini en çok duyuran gazeteci, yazar ve eğitim Uzmanı Sayın Abbas Güçlü’nün Konferansı ve soru-yanıt bölümüyle tamamlanacak. Sayın Taşcıoğlu, etkinliklerine özellikle lise öğrencilerinin katılımlarını beklediklerini ve özellikle programın bu bölümünü kaçırmamalarını önermiştir.
Etkinliğin ikinci günü 20 Nisan 2019 Cumartesi günü, Ortaklar Öğretmen Okulu Mezunu Öğretmen ve Öğrencilerinin Fotoğraf Destekli Kısa Anılarının sunumu ile başlayacaktır. Sayın Taşcıoğlu, bu sunumda, Ortaklar Öğretmen Okulu’ndaki demokratik işleyiş, öğretim etkinlikleri, Kültür – sanat çalışmaları ve yaşama yansıyanların sunulacağını belirtmiştir.
Belgesellerin Gösterimine Fethiye köylerinde çoğunluğu köylülerin imece usulüyle, el ele vererek yaptığı kapanan köy okullarını konu alan DİLSİZ DUVARLAR adlı belgesel çalışmaları ile başlanacağını ifade eden Sayın Taşcıoğu, gösterilecek belgeselleri;
Yönetmenliğini Sayın Nedim Hazar’ın yaptığı KUŞTEPE BLUES, Yönetmenliğini Sayın Barış Sarhan’ın yaptığı TERLİK, Yönetmenliğini Mehrdad Farid yaptığı AFGAN ÇOCUKLARI ve Yönetmenliğini, Enis Rıza’nın yaptığı, Eğitimciliği ve devlet adamlığı yanında usta bir yazar ve tercüman olan Hasan Ali Yücel’in hayatı anlatılan BENİ YÜREKTEN DİNLEYİN belgesellerini gösterim sırasına göre sıralamıştır.
“Bütün parçalardan daha kolay algılanır” yaklaşımı ile öğretimde disiplinler arası bir bütünsellik sağlamayayı esas alan Doğal ve Tarihi Ortamda Bütünsel Öğrenme Örneklemesi’nin anlatılacağı etkinlik, Öğrenci Filmleri Ödül Töreninden sonra,
“Üç Telli” saz ustası, TRT Kurumu, Kabak Kemane emekli sanatçısı, hemşerimiz Sayın Bayram Selman ile Adabelenlilerin gururu Ortaklar Öğretmen Okulu mezunu, TRT Kurumu, Türk halk müziği emekli sanatçısı, Sayın Makbule Kaya’nın konserleriyle sürdürülecek ve kokteyl ile sona erecektir.
Sayın Taşcıoğlu, 2 gün sürecek 3. Fethiye Belgesel Günleri kapsamında Ortaklar Öğretmen Okulu dönem arkadaşı Esin Pehlivan Aras’ın; elde kalan artık kumaşları ya da elbiselerin sağlam kısımlarının kesilerek kırk yama, kırk pare, ulama olarak yörelere göre isim alan el işleri (Patchwork) sergisini tüm konukların görmeleri gerektiğini vurgulamıştır.
Bilim kültür ve sanat cehaletin panzehiridir diyen Sayın Taşcıoğlu, gençlerimizin, eğitimin birçok ölçeğinde ve en önemlisi de okuduğunu anlama konusunda dünyanın pek çok ülkesindeki gençlerden “geride” kaldığını ifade etmiştir.
Okuduğunu anlamak için kültür ve sanatla yakın olmak gerektiğini belirten Sayın Taşcıoğlu, cehaletin karanlığına karşı aydınlığa ulaşmak için bin kibrit çakılır ve ancak bir ateş elde edilebilir. Etkinliğimiz, o bin kibritten biri olmanın alçakgönüllü bir örneğidir diyerek tüm Fethiyelileri etkinliklerine sahip olmaya çağırmıştır.