Fethiye de Uluslararası Kıyı Temizliği (ICC) Kampanyası için denizde kolları sıvadı…. “Uluslararası Kıyı Temizliği (International Coastal Cleanup – ICC)” kampanyası Fethiye Şövalye adası karşı koyları – Boncuklu arası küçük koylarda ve Kızılada Delikli Koyunda 14 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirecektir.
“Uluslararası Kıyı Temizliği (International Coastal Cleanup – ICC)” kampanyası kapsamında Türkiye dâhil 100’den fazla ülkede yüzbinlerce gönüllü deniz kıyılarına akın ediyor. Her yıl dünyayla eşzamanlı olarak yapılan etkinlik, Türkiye’de 2002 yılından bu yana DenizTemiz Derneği/ TURMEPA koordinatörlüğünde yürütülüyor.
Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası çerçevesinde üç denizimizin kıyılarını temizlemek için kolları sıvayan TURMEPA, Çanakkale’nin yanı sıra İzmir, Antalya, İzmit, Muğla, Bodrum ve Fethiye kıyılarına uzanacaktır. DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Fethiye Kıyı ve Deniz İnceleme Merkezi koordinasyonunda Fethiye Belediyesi, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Fethiye Şubesi, Lokman Hekim Esnaf Hastanesi çalışanları, Orka Hotels çalışanları, Türkiye Temiz Kalsın çalışma gruplarının katılımı ile gerçekleştirilecektir. Bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde katkı sağlayan Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi ve Lokman Hekim Esnaf Hastanesi’ne teşekkürlerimizi sunarız.
ICC Kampanyası’nın Tarihi
Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası, ilk olarak “The Ocean Conservancy” adlı sivil toplum kuruluşu tarafından 1986 yılında, ABD’nin Texas eyaletinde 2800 gönüllünün 124 ton atık toplaması ile başladı. Gördüğü yoğun ilgi sonrası önce ABD eyaletlerine ve daha sonra tüm dünyaya yayılarak uluslararası bir nitelik kazanan kampanya, International Coastal Cleanup (ICC) adını aldı.
Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası’nda toplanan her atık kayıt altına alınarak tür ve kaynağına göre istatistiği yapılıyor ve kampanyaya katılan ulusal ve uluslararası tüm ülkelere bir rapor halinde sunuluyor. Bu rapor sonucunda, dünya genelinde denizlerdeki kirliliğin kaynakları ve atıkların yıllara göre gösterdiği değişkenlik saptanıyor. Tüm dünyadan gelen verilerden elde edilen sonuçlar doğrultusunda da alınması gereken önlemler tespit edilerek çalışmalar yürütülüyor.