Fethiye’de Turizm Haftası etkinlikleri sade bir törenle başladı. Fethiye Kaymakamlığı organizesinde bu yılki turizm haftası açılış kokteyli Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi önünde gerçekleştirildi. Fethiye’de 42’nci ‘Turizm Haftası’ çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Önceki gün Fethiye Kaymakamlığı organizesinde turizm haftası açılış kokteyli Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi önünde yapıldı.
Turizm Haftası açılış kokteyline Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mete Atay, FETOB Başkanı Bülent Uysal, FETOB ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Torunoğulları, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, TÜRSAB Fethiye Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Süleyman Kaya, Çalış-Der Başkanı Mete Ay, Skal Kulüp Başkanı Uğur Serindağ, FETAV ile çok sayıda turizmci katıldı.
Programın açılış konuşmasını Turizm Danışma Bürosu Güler Uymaz yaptı. Acentacılık ve konaklama sektöründen alınan bilgiler doğrultusunda, 2017 yılına oranla 2018 yılında yüzde 40 artışın öngörüldüğüne dikkat çeken Turizm Danışma Bürosu Güler Uymaz, “2017 yılında ilçemizi yaklaşık 450 bin yabancı 700 bin yerli olmak üzere toplam 1 milyon 150 bin kişi ziyaret etti. Gelen misafirin kalış süreleri 5.6 olarak değerlendirildi. Turizm amaçlı sportif faaliyetlerden jeep safariye 72 bin 800, yamaç paraşütüne 120 bin, ATV safariye 6 bin 500, su üstü sporlarına 31 bin, dalış faaliyetine 20 bin kişi toplamda ise 250 bin 300 kişi sportif faaliyetlere katılmıştır. Denizde, mevcut 190 günübirlik tur teknesi ile 650 bin misafire hizmet verdi. 2018 turizm sezonunun ilçemize ve ülkemize hayırlı olması, bol kazançlı, huzurlu ve sağlıklı bir sezon olması dileklerimle turizm haftasını kutlarım” ifadelerini kullandı.
Fethiye’de turizm çeşitliliğini artırmak istediklerini belirten Scal Kulüp Uğur Serindağ, “Turizmde yerel halkın misafir memnuniyeti bilincini geliştirmek, iç turizme artan azalan değil, stabil bir arz-talep kontenjanı sağlamaktan geçecektir. Halkın ve özelliklede genç neslin yöresel avantaj sağlayan turizme katılımını sağlamak ve yeni sezon heyecanını onlarla paylaşmak amacıyla her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında bir araya geliyoruz. Geçtiğimiz 2 zor yılın ardından kısa sürede toparlanıp neredeyse 2014-2015 yıllarına gelen yurt dışı kaynaklı misafir sayımız biz turizm derneklerine ve işletmecilerine başarılı işlere imza atma sorumluluğu getirmektedir. Turizm için gereken unsurların tümümü Fethiye’de bulmak fazlasıyla mümkündür. Bizlere düşen bu turizm mozaiğini doğru iletişimle birleştirerek, yeni rotalarla birleştirip tanıtıma dört kolla sarılmaktan geçmektedir. Özellikle bölgemiz için turizmin artan önemi, istihdam oranlarının artışlarında çok net görülmektedir” diye konuştu.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, “DTO olarak kış boyu yurt dışına çıkarak Fethiye’mizi, bölgemizi tanıtmak adına yaklaşık 8 tane boatshowa katılmış ve oradaki insanların Fethiye’mizin güzelliğini anlatmaya çalıştık. Ve bu insanlar bizim bölgemize gelecekler, bundan sonra hep beraber esas görevimiz olan o misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak gerektiğini düşünüyorum. Bunu da hep beraber yapacağız. Bizler Oda olarak tanımım açısından elimizden geleni yaptığımıza inanıyoruz. Önümüzdeki ayda sanatsal olarak Fethiye’de bir faaliyetimiz var. Su Altı Resim Çalıştayı Fethiye’de yapılacak. Ressamları deniz dibine daldırarak denizin altında resim çalıştayı yaptırıp bu resimleri de sergide kendi adımıza istediğimiz yerlerde kullanacağız ve bu çalışma uluslar arası olacak” dedi.
Fethiye’nin 38 sene önce başlayan turizm serüvenine artarak devam ettiğini kaydeden Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı şunları söyledi: “İlçemiz 1980’li yılların ikinci yarısında başlayan turizm serüveninde her geçen gün ivmesini artırarak yoluna devam etmektedir. Ne yazıkki bu serüvende karşımıza uluslar arası, ulusal ve yerel bazda meydana gelen bazı sorunlar çıkmaktadır. Ancak bu sorunlar bizi yıldırmamalı. FTSO’nun iş başına gelmiş yeni yönetimi olarak bizler gücümüz nispetinde bu sorunların üzerinden gelmek için çalışacağız. İlçemiz deniz, kum, güneş eksenine dayanan turizm faaliyetini uzun yıllardır sürdürmektedir. Bu turizm faaliyetlerinin en önemli işleri eşsiz doğamız oluşturmaktadır. Bizler bu eşsiz doğamızın, kültürümüzün ve tarihi mirasımızın önemini, değerini bilmekteyiz. Sahip olduğumuz bu değerlerin işletmelerimiz profesyonel turizm anlayışlıyla birleştirdiğimiz takdirde turizmde hak ettiğimiz noktaya ulaşacağımızdan eminim.”
Alternatif turizm faaliyetlerinin arttırılması gerektiğine işaret eden Çıralı, “12 ay sürecek olan turizm Fethiye için hayal olmaktan çıkacaktır. Biz Oda olarak bu kapsamda üzerimize düşen tüm sorumluluğu yerine getireceğiz” dedi.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da ilçede faaliyet gösteren esnafını ve sektör temsilcilerini uyararak şöyle konuştu, “İyi bir sezona giriyoruz. Bizlerde resmi kurum olarak hepimiz elimizden gelen her çabayı gösteriyoruz. EMİTT Fuarında Fethiye’yi çok iyi temsil ettik. Elimizde yamaç paraşütü gibi çok önemli bir değer var. Festivalimiz uluslar arası boyutta. Daha geçen hafta 3 günde Üzümlü’de 100 bin kişi ağırladık. Artık biz bu coğrafyayı ucuza satmak lüksüne sahip değiliz. Bu kadar yapılan güzel işler sonra yanlış yok. Yanlışlık ne? Hanutçuluk, gıda hijyeninin olmaması, kaldırım işgali, yüksek sesle müzik yayını, ter kokusu, tırnak… Bunların hepsinin ekiplerimizle kontrolünü yapacağız. Zabıta arkadaşlarım hazır. Bu konuda sonra bize gelip de cezamı erteleyelim demek yok. Sizden tek ricam bu güzel ve iyi başlayan sezona, imaj artırımına hakim bir iradenin arkasından sizin desteklerinizle Fethiye’yi çok özel bir destinasyon haline getirmek hiç hayal değil. Oğlak eti isteyene oğlak eti, kuzu eti isteyene kuzu eti, domuz eti vermek yok, domuz kıyması vermek yok. Yeşilin içinde salyangoz çıkmak yok. Hiç kimse kusura bakmayacak.”
Geçen yıla oranla çok güzel bir sezona hazırlanıldığını kaydeden Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner de, “bu güzelliği hep beraber yaşamak istiyoruz. İlçemizde turizm denetleme komisyonu oluşturduk. Yine hanutçulukla mücadele komisyonunu oluşturduk. Bu konuda bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz. Biz kimsenin kılına zarar gelsin istemiyoruz. Herkesin heyecanla beklediği bir dönemde insanların bol kazanç sağlamasın istiyoruz. Ancak hepimizin yükümlülüğü bu anlamda ağır. Hep beraber dikkat edip, elimizden gelen gayreti göstereceğiz. 18 yaş altında içki servisi yapıldığı zaman cezası 14 bin ile 718 bin lira arasında değişen ciddi bir cezası var. Biz sizlerden bu konuda yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından grafik ve afiş tasarımında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Program yan flüt dinletisi ve kısa bir tiyatro gösterisinin ardından sona erdi.