99 yıl önce tıbbiye öğrencilerinin yaktığı bağımsızlık meşalesinin yıl dönümünde hekimlerin insanı yaşatmak adına hiç bir fedakarlıktan kaçınmadan görev yapacakları belirtildi. 14 Mart Tıp Bayramı ve tıbbiye öğrencilerinin işgale başkaldırışının 99. yıl dönümü Fethiye’de de sade bir törenle kutlandı.
Fethiye Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önündeki törene Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ruhsar Doyuk, Ak Parti Fethiye İlçe Başkanı Kadir Sarıhan, Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Yavuz Okulu, Ağız ve Diş Sağlığı Başhekimi Erdinç Ural, hekimler, sağlık görevlileri, özel hastanelerin yetkilileri, Sağlık Yüksek Okulu ve Sağlık Lisesi öğrencileri ile vatandaşlar katıldı. Törende İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ruhsar Doyuk Atatürk Anıtı’na çelenk sunarken; Türk Tabipler Birliği Muğla şubesi adına Fethiye temsilcisi Dr. Muhittin Özkan ardından Lokman Hekim Esnaf Hastanesi ve Özel Fethiye Letoon Hastanesi ile diş hekimleri odası yetkilileri Atatürk Anıtı’na çelenklerini sundular. Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tüm şehitlerimiz ve sağlık alanındaki şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımız söylendi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Fethiye İlçe Sağlık Müdürü Ruhsar Doyuk yaptı. Doyuk; ”Dün olduğu gibi bugün de can kurtarmayı, bütün insanlığı kurtarmakla eşdeğer sayan anlayışın sahipleri olarak gece gündüz insanımızın sağlığı için hizmet sunuyoruz. Biz umutların birleştiği küçük bir çocuğun gülüşü, annenin evladına kavuştuğu, üzüntünün, mutluluğun birleşim noktasıyız. Ancak bu milletin acılarla yoğrulmuş şanlı tarihinin üzerimize yüklediği sorumluluğun her zamankinden daha fazla farkındayız. Çanakkale ruhu ile nasıl işgalci zihniyete karşı durduysak, bugün aynı ruh ile teröre karşı duruyoruz. Hekimler olarak milletimiz ile birlikte acımızın da umudumuzun da kaderimizin de bir olduğunu haykırmaya, milletimiz ve vatanımız için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. İlçe Sağlık Müdürü Ruhsar Doyuk, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hizmetleri hakkında genel bilgiler de aktarırken; taşra teşkilat yapısının değiştiğini, toplum sağlığı merkezinin kapatıldığını, hizmetlerin İlçe Sağlık Müdürlüğü ile birlikte yürütüldüğünü, Devlet Hastanesi ve Ağız Diş Sağlığı Merkezi ile de halka kaliteli ve verimli hizmet verebilmek için çalıştıklarını bildirerek; ”Bizler insanımızı yaşatmak adına hiç bir fedakarlıktan kaçınmadan görevlerimizin başında olmaya hep devam edeceğiz. Tüm tıp camiasının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyorum” dedi.
Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner de tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutlayıp, sağlık hizmetinin önemine vurgu yaptı. Şahiner; sağlık çalışanlarının fedakarca çalışma yürüttüğünü, daha başarılı ve daha özverili çalışmalar beklediklerini söyledi. 14 Mart Tıp Bayramının tarihçesini anlatan Fethiye Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Yavuz Okulu da ”14 Mart ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilir. Ülkemizde Tıp Bayramı ilk kez 1. Dünya Savaşı sonunda İstanbul’un işgal edildiği günlerde yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919 yılında kutlanmıştır. Günümüze kadar gelen 14 Mart kutlamaları sağlık haftası olarak da kutlanmaktadır” dedi. Okulu; ”14 Mart hayatımızı adadığımız bu sanatın yolunda yaşadığımız sorunların dile getirilip çözüm yollarının arandığı, aynı zamanda eksiklerimizi de değerlendirme ve özeleştiri yaptığımız bir gündür. İnsan sağlığının korunması, mevcut sağlık sorunlarının giderilmesi tüm insanlığın ortak hedefidir. Sağlık personeli tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanlığın en temel haklarından biri olan sağlıklı yaşam hakkı için fedakarca mücadele etmektedir. Bu varlık acı duyarsa canlıdır, başkasının acısını duyarsa insandır. ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ düsturu ile hareket ettiğine inandığım tüm sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramını kutlarım” ifadelerini kullandı.Fethiye Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hemşirelerinden Ayşe Koyuncu da eskiden SSK hastanelerinde rahatsız olan annesinin tedavisi sırasında yaşadıkları olumsuzlukları anlatarak; ”Reçeteyi almak için saatlerce eczane kuyruklarında diziliyorduk. Serbest eczaneden ilaç alamıyorduk. İnsanların oturacağı alanlar sınırlıydı. Bu olumsuzlukların yanında hekimlerin gösterdiği ilgi takdire değerdi. Dolayısıyla sağlık sunum hizmetlerinde o günlerden bugünlere gelmek imkanlara ulaşılabilirliğin artışını izlemek çok önem arz etmektedir” dedi. Koyuncu; ”Sağlık tesisimizde kalite standartları kapsamında sağlık turizmi hizmetleri de dahil olmak üzere değerlerimizden ödün vermeden hasta ve hasta yakını çalışan olarak çok daha mükemmele yakın şartlarda hizmet almak ve hizmet vermek dileğiyle 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum” dedi. 14 Mart Tıp Bayramı çelenk sunma töreninde Fethiye’deki en genç doktorlardan Ayşe Üstün de Hipokrat yemini gerçekleştirdi. Ayşe Üstün yemin yaptıktan sonra yoğun alkış aldı.