Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi tarafından geleneksel hale getirilen Yerel Tohum Şenliğinin 5’cisi geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlendi. Yerel Tohumların sergilendiği ve yerel tohum ile üretilen ürünlerin satışa sunulduğu, konuşmaların ve söyleşilerin yapıldığı, halk oyunları ile tiyatro gösterimlerinin sunulduğu etkinlik gün boyu sürdü. Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi başkanı Dr. Nalan Ünal Yerel tohum şenliği ile ilgili açıklamada bulundu. Yerel tohum etkinliğine destek veren Fethiye Ziraat Odası başkanı Kenan Karayiğit ile etkinliğe katılan CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir’ de açıklamada bulundular.
Cumhuriyet Kadınları Fethiye şubesi başkanı Dr . Nalan Ünal 5’cisi düzenlenen tohum takas şenliği ilgili yapmış olduğu açıklamada “Tohum Takas Etkinliğimizin 5’cisini düzenlemekteyiz. Geleneksel hale geldi diyebiliriz. Bu sene şöyle bir tema belirledik. Temamız “Üretmek”. Yeniden üretime dönmek ve her alanda üretim. Ülkemiz zor bir durumda. Bölgemizde büyük karmaşa var. Ülkemiz ile ilgili bir çok oyun oynanıyor. Birlik ve beraberliğimizin, Cumhuriyetimizin, ekonomik ve siyasi olmak üzere geleceğimizin korunması gerekliliği var. Bu gereklilik içersinde yerel tohum çalışmasını yapıyoruz. yerel tohum çalışmasını ekonomik bağımsızlık amacıyla yapmaktayız. Büyük Önder Atatürk’ün dediği gibi ekonomik bağımsızlık üreticilerimizin üretmesinden geçmektedir. 2006 yılında çıkan kanun ile yerel tohumun satışının yasaklanması ve özellikle hibrit tohumun piyasaya sürülmesinden sonra küçük üreticinin önü kesildi. Bizim de esas olayımız buradan başlamakta: küçük üreticinin korunması ve köylülüğün bitmemesi. Köylerde gelecek nesil kalmadı. Büyük endüstriyel tarımın önü açıldı ama küçük üretici bitmek üzere. Küçük üreticinin bitmemesi ve üretimin çoğalması ve sağlıklı ürünler tüketilmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yerel tohumun ve yerel tohum ile üretimin çoğalması amacıyla son bir senedir de; solucan gübresi ile ilgili çalışmalar yapmaktayız” dedi…
Solucan gübresinin toprağa çok faydalı olduğunu söyleyen Nalan Ünal “toprağın kirecini azaltan, nemini tutan gerekli maddeleri içersinde barındıran bir gübre olmaktadır. Bu yüzden üreticilerimize solucan gübreyi teşvik etmekteyiz. Küçük üreticilerimiz artık solucan gübresine de başladı. 36 kilo karakılçık buğdayı Antakya bölgesinden geldi. Gönüllü bir üreticimizi Yayla Çaltılar’da ektirdik. Seneye 2 dönümlük bir tohum alacağız ve diğer gönüllü üreticilerimize dağıtacağız. Biz Cumhuriyet Kadınları olarak ekonomik bağımsızlığımız ve dışa yabancı tohuma olan bağımlılıktan kurtulmak amacıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Bu çalışmalarımız ile ilgili bazı sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Ünal “Bizim yapmış olduğumuz çalışmalarımızda; toprak, yaprak ve ilaç kalıntı analizlerini yaptırmamız gerekiyor. Bunları yaptırmak içinde maddi destek gerekiyor. Ayrıca toplu alım garantili üretim ve yerel tohum ile fide üretimini desteklememiz gerekiyor. Bu konuda yerel yönetimlerden destek istiyoruz. Bu sorunları aştığımızda inanıyorum ki yerel küçük üreticinin önü açılacaktır ve köyden kente olan göçler duracaktır” dedi.
5’inci Tohum Takas Şenliğine en büyük katkı sağlayan sivil toplum kuruluşlarının başında gelen Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise açıklamasında “Ülkemiz ve milletimiz adına çok büyük öneme sahip olan yerli tohum takas şenliğinin 5’sini bu yıl düzenliyoruz. Fethiye’de bu projenin ilk ateşini yakan ve bugüne kadar getirerek emeği olan insanlara çok teşekkür ediyorum. Bizler yerel tohumları ne kadar çoğaltır ve ne kadar geliştirebilirsek ülkemiz adına çok başarılı bir iş yapmış oluruz. Şimdi gündemde Kudüs ve İsrail veto durumları gündemde. Çok ilerilere gitmeye gerek yok. Biz yerel tohumlarımızı çoğalttığımız zaman, çiftçimizi bir adım öne çıkardığımız zaman hem Amerika’ya, hem de İsrail’e Kudüs meselesinden dolayı en güzel vetoyu vermiş oluruz.
Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Nurettin Demir’de yapmış olduğu açıklamada “Yerli tohum konusu çok önemli bir konu. Bu konunun önemine nihayet hükümette vardı. Bütçe görüşmelerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, bu konuya çok önem verdiklerini dile getirdi. Yerli tohumumuzu hem koruma anlamında, hem de arttırma anlamında ciddi çalışmalar yaptıklarını ve kaynaklar aktardıklarını söyledi. Bu konuşması bizleri de oldukça sevindiren bir olay. Bu konuda Fethiye Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Nalan Ünal ve beraberindeki çalışma arkadaşlarının çok büyük katkıları var. Bu çalışma bir sevda ile başladı ama, oldukça uzman bir hale getirdiler. Oldukça profesyonelleştiler. Gelecek yıllarda umarım yerel yönetimlerin hem Büyükşehir Belediyesinin hem de ilçe belediyesinin katkılarıyla daha da güzel bir hale gelecektir.Ben yerli tohumu Türkiye’nin geleceği ve kurtarıcısı olarak görüyorum. Türk tarımı özellikle demokrasimiz ve ülkemizin dünyadaki çağdaş yerini alması adına da çok önemli. Hem ekonomimize katkı sağlayacak, hem de insanlarımız böylelikle tarlalarına geri döndürecek bir proje olduğuna inanıyorum” dedi.