PTT çalışanlarına yönelik uygulanan eğitim seminerleri kapsamında Fethiye ve Seydikemer’deki PTT şubelerinde çalışan personele ve güvenlik görevlilerine ‘İş yeri güvenliği eğitimi’ verildi.
Fethiye Belediyesi Kültür Merkezinde, Fethiye İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş ve TEM Büro ekipleri tarafından PTT çalışanları ve güvenlik görevlilerine, hırsızlık, gasp, dolandırıcılık, silahlı soygun, terör ve yasadışı eylemlerin önlenmesi için seminer verildi. Semineri Asayiş Büro Amirliğinde görevli polis memuru Özer Çeylik ve TEM Büro Amirliğinde görevli polis memuru Adem Yüksel verdi.
Hırsızlık olaylarına karşı vatandaşların yaşadığı yerleri iyi tanıması, komşularla olan diyaloğun gelişmesi gerektiğini vurgulayan polis memuru Özer Çeylik: “Hırsızlar çoğunlukla birbirini tanımayan insanların olduğu yerleri seçerler. Evimizin kapılarını genellikle çekerek çıkıyoruz. Mümkün olduğunca kitlemeye çalışalım. Üst kilitleri varsa o kilitleri de kilitli tutmaya çalışalım. Çünkü çok küçük aparatlarla 2 saniye içinde kapıyı açıp evin içerisine girebiliyor ve hiç hoş olmayan bir durumla karşılaşıyorsunuz. Pencereleriniz pimapense arkasına küçük açılır kapanır aparatları yerleştirmeye çalışalım. Yaz aylarında pencerenizde parmaklık yoksa çok fazla açık bırakmamaya çalışalım. Siz evde olsanız bile uykunuzun en derin saatleri olan 3-5 arasında hırsızlar eve girip eşyalarınızı çalabiliyor. Tedbirleri kendimiz aldığımız müddetçe caydırıcı oluruz” diye konuştu.
Fethiye ve Seydikemer’deki PTT’lerde bu güne kadar her hangi bir hırsızlık olayı yaşanmadığını ve bundan sonrada yaşanmamasını temenni eden Çeylik; “PTT’den yüklü miktarda para çeken vatandaşlar olduğu zaman açıkta görünür vaziyette taşımaması konusunda uyaralım. Son zamanlarda telefon dolandırıcıları fazlasıyla meydana geliyor. Özellikle hedef kitle olarak 65 yaş üzeri insanları seçiyorlar. Genellikle telefonla arayarak terör örgütü üyesi olduğunu iddia edip, terör örgütünden para aktarıldığını, telefon veya kimlik bilgilerinin kopyalandığını söyleyip, arkadan da telsiz sesi vererek vatandaşı tedirgin edip, bir şekilde onların ziynet eşyasını, parasını veya telefonlarına kontör yükletmek bahanesiyle kar elde etme yöntemi kullanıyorlar. Telefonları kendi üzerine olmadığı için bu dolandırıcılara erişmek zor oluyor. Bu tür olaylarda vatandaşlar sizden para çekmeye gelir. Postaneye geldiği zaman elinde muhakkak telefon olur. Çünkü dolandırıcı telefon irtibatını kestirmemeye çalışır. Telefon irtibatını kestirdiği anda kendisinin bir şekilde açığa düşeceğini, başka bir vatandaşla konuşup olayın meydana çıkacağını düşünür, vatandaşın telefondan ayrılmasını istemez. Genelde 50 ve üzeri yaşlarda insanları bu tür yöntemlerle dolandırmaya çalışıyorlar. Böyle bir insan geldiği zaman telefonla konuşup konuşmadığına dikkat edelim. Özellikle güvenlik görevlisi aracılığıyla şahsın yanına yaklaşalım, kiminle konuştuğunu, ne için para çekmek istediğini, bir şekilde ikna etmeye çalışarak dolandırıldığını söylemeye çalışalım. Mağduriyeti önlemeye çalışalım” diye konuştu.