Anadolu’nun farklı bölgelerindeki köylere, dağlara giderek kaybolmaya yüz tutmuş müzik geleneklerinin peşinde koşan Müzik Köyü ekibi, ilk olarak 2015 Ağustos’unda tamamen kendi imkânlarıyla Müzik Köyü Projesi’ni hayata geçirmişti. Daha önce yaptıkları müzik araştırmaları ve derlemelerden yola çıkan proje ekibi, saha çalışmalarında tanıştıkları, türünün az bulunan örneği olan yerel çalgıcılarla, profesyonel müzisyen ve akademisyenleri, Türkiye ve Dünya’nın 7 farklı ülkesinden gelen katılımcılarla buluşturmuştu.
Sadece müzik değil, müziğin felsefesi ve yaşam tarzı üzerine farklı bir yaşam kurmayı amaçlayan Müzik Köyü Ekibi, 15 Temmuz hain darbe girişimi nedeniyle 2016 Yaz dönemindeki programı iptal etmişti. Müzik Köyü’ne Anadolu’nun yanı sıra, İran, Yunanistan, İspanya, ABD ve Almanya’dan sanatçılarda katılıyor. Yaklaşık 15 gün sürecek etkinliklere, Kemal Dinç, Selim Özyol, Ador Hooyar, Erdem Şimşek, Arslan Hazreti Ahmet Aslan, Doç. Dr. Özgü Bulut, Efren Lopez Sanz, Ali Ulutaş-Yusuf İhsan Bodur, Gülay Diri, Ozan Özdemir, Metin Yılmaz, Gürkan Özkan, Ozan Sarı, Merih Aşkın, Stelios Petrakis, Raquy Danziger ,Sabri Kuşkonmaz, Başak Gürcan,Giorgos Stavrakakis ile Erkan Oğur, Sami Hosseini, İsmail Hakkı Demircioğlu, Derya Türkan, Osman Kırca, Hasan Bülbül, Doç. Dr. Cenk Güray, Doç. Dr. Özgü Bulut, Selim Özyol, Filiz İlkay, Ali Tekbaş, Salih Korkut Peker, Ozan Özdemir, Sabri Kuşkonmaz ve Mehmet Günay Eser’de yer alıyor.
18 Ağustos Cuma gününe kadar devam edecek programın iki etapta gerçekleşeceğini söyleyen Müzik Köyü Program Koordinatörü Aytaç Gökdağ, bu proje ile farklı müzik kültürlerini bir araya getirdiklerini söyledi. Değişik ülkelerden müzisyenlerin iki hafta sürecek bu projeye katıldıklarını belirten Gökdağ, “Atölyelerde müzik ustalarıyla, müzisyenleri buluşturuyoruz. Alanlarında yetkin olan ustalarla, usta-çırak ilişkisi içerisinde müzik severleri ikinci kez buluşturduk. Geçen yıl 15 Temmuz nedeniyle programı iptal etmiştik Ahmet Aslan konseri ile açılan Müzik Köyü’nde her akşam bir usta sanatçı konser veriyor, söyleyişiler de bulunuyor. Ayrıca Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu’ da sahne alacak. Atölyelere gelen usta müzik icracıları sanatını gençlere gösterecek” dedi.
Müzik Köyü Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Günay Eser’de, “Anadolu’da kaybolmakta olan müzik kültürlerini yaşatıyoruz. Farklı müzik kültürlerini buluşturuyoruz. Türkiye’de alanlarında gerçekten çok usta olan profesyonel sanatçıları da yine aynı şekilde müzisyenlerle buluşturarak, atölye çalışmalarına katıyoruz” dedi.”
Müzik Köyü Etkinlik Koordinatörü Dost Ali Yaşar, müziğin nefes alanını genişlettiklerini, Anadolu’da kaybolmakta olan müzikleri yeniden yaşatmak için çaba gösterdiklerini söyledi. Yaşar, “İnsanların hem özgür ruhlarını ortaya çıkarmak için, hem de daha güzel ortamlarda müziği özüne uygun yerde kavuşturmak için çalışıyoruz. Şu anda etkinliğimize katılan akademisyenlerde dahil olmak üzere pek çok sanatçı bulunuyor. Ama bizim asıl önceliğimiz Anadolu’da bitmek üzere olan, kaybolmakta olan usta-çırak ilişkisini işin içine katmaktır” dedi.