Fethiye’de her ayın ilk Perşembe günü kurulan 2. El Eşya pazarı, bir ailenin yılda en fazla 2 kez stant açması nedeniyle fazla yoğunluk yaşamazken, yerli halk kadar turistlerin de ilgisini çeken 2.El Pazarı yine de ihtiyaç sahibi vatandaşlar ile Suriyeli vatandaşların yoğun ilgisini çekiyor. Aralarında sosyal hizmetlerin yanı sıra dernek ve bazı parti kadın kollarının da stant açtığı pazarda, süs eşyalarından, giyecek eşyasına kadar pek çok çeşit bulunuyor. Pek çok stantta 1 TL’lik ürün stantları göze çarpıyor.
Fethiye Belediyesi tarafından her ayın ilk Perşembe günü kurulan ikinci el ürünler pazarına yılda 1 aile ya da derneğin en fazla iki kez katılması nedeniyle stant sayısında azalma gözlenirken, başta ihtiyaç sahibi vatandaşlar olmak üzere Suriyeli vatandaşların yoğun ilgisini çekiyor. Salı pazarı kapalı sebze bölümünde kurulan pazarda, 1 TL’den 10 TL’ye kadar değişik giysiler satılırken, yazlık ve kışlıklar daha çok rağbet görüyor. 2009 Temmuz ayında 80 stantla kurulmaya başlanan pazarda bu kez 70’e yakın stant açıldı. Kullanılmayan eşyaların değerlendirilmesi ve dar gelirli vatandaşların ihtiyaçlarını giderebilmesi için kurulan pazara turistlerin de ilgisi büyük oluyor. İlçede yaşayan ve tatile gelen turistler de alışveriş için İkinci el pazarının yolunu tutuyor. Mavi Kuş Sanat ve Dayanışma Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği,
CHP Kadın Kolları sosyal hizmetler amaçlı dernekler öğrencilere burs vermek amacıyla stant açarken, bu stantlarda 1 ile 10 TL arasında pantolondan gömleğe, ayakkabıdan değişik süs eşyalarına kadar pek çok 2.El ürün satılıyor.
Kendilerine müracaat eden herkesin ikinci el pazarında stant açabildiğini söyleyen Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürü Tufan Kaçar, yer sıkıntısı yaşamadıklarını kaydetti. İnsanların evinde bulunan ve kullanmadıkları giyim, ev eşyası gibi ürünler ile takı, el yapımı süs ve hediyelik eşya gibi ürünlerini bu pazarda satabildiğine işaret eden Kaçar, “Pazara duyulan ilgi her geçen ay artıyor. Bu şekilde insanların hem evlerinde kullanmadıkları fazlalıkları değerlendirmeleri hem de ihtiyaç sahibi insanların daha ucuza ürünleri temin etmesini sağlıyoruz. Pazarda birinci el eşya, elektronik eşya, cep telefonu, beyaz eşya, CD, kaset ve yiyecek maddesi satışına izin verilmemektedir. Pazardan yer almak isteyen vatandaşlarımızın pazar bitiminden sonraki ayın 15. gününden sonra T.C. Kimlik cüzdanları ile birlikte Belediyemize müracaat etmeleri halinde yer tahsisleri yapılmaktadır.” dedi.
Sosyal hizmetlere destek için 2.El eşya sattıklarını söyleyen Merve Kara, “1 TL ile 10 TL arasında bu eşyaları satıyoruz. 1 TL’likte stant açtık” dedi.
Mavi Kuş Sanat ve Dayanışma Derneği Başkanın Fatoş Aydın, “Standa daha çok inşaat işçileri, Suriyeliler ve alım gücü düşük insanlar gelmektedir. Ülkemizin ekonomik durum çizgisinde alışverişler düşüyor. Daha önce 1 TL’lik stant yoktu. 3 – 5 – 10 TL’lik stantlarımız vardı. Biz şimdi 1 TL’lik stantta kurduk. Öğrencilere burs amacıyla bu hizmeti veriyoruz” dedi.
Fethiye’de önümüzdeki günlerde şube açacak olan Fikir Atölyeleri Derneği Başkanı Mahmut Beler’de Avrupa Birliği projeleri yazmak, kişisel gelişim eğitimi vermek amaçlı derneğimiz sosyal amaçlı hizmetlerde de bulunuyor. Bizde sosyal amaçlı bu hizmetler için stant açtık” dedi.
ERDOĞAN CANKUŞ/FETHİYE