Türkiye’ye karateyi tanıtan adam Hakkı Koşar, “Tokyo’da 2020 yılında yapılacak olimpiyatlarda en fazla madalyanın Karatenin getireceğine şimdiden size söz verebilirim” dedi.Dünya ve Avrupa Şampiyonu Karate Federasyonu Onursal Başkanı Hakkı Koşar, kendi gibi başarılı karateci kızlarının yanı sıra torunlarını da karateci olarak yetiştiriyor. Koşar, Türkiye’nin karatede Avrupa ve Dünya birincisi olmaya aday olduğunu söyledi.
Türkiye’ye karateyi tanıtan, kariyeri boyunca 170 binin üzerinde karateci yetiştiren, birçok filmde oynayan Türkiye Karate Federasyonu Onursal Başkanı Hakkı Koşar, kendi gibi karateci olan kızları Reyhan Koşar Kıvrak ve Banu Koşar, damadı Mustafa Kıvrak ve torunu Toprak Kıvrak ile Fethiye’de geçtiğimiz hafta düzenlenen Türkiye Kulüpler Karate Şampiyonasını izledi. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Türkiye Karate Federasyonu Onursal Başkanı Hakkı Koşar, Türkiye Kulüpler Karate Şampiyonası’nın Fethiye’de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
FETHİYEDEKİ ORGANİZASYON BAŞARILIYDI
Karate şampiyonasının Fethiye’de yapılmasından dolayı duyduğu sevinci paylaşan Hakkı Koşar “Fethiye gibi bir yerde Türkiye Karate Şampiyonasının yapılması Türk karatesi adına büyük bir onur. Biz Türkiye şampiyonlarını 81 ilin 5 kentinde yapıyoruz. Bunun bir tanesinin Fethiye’ye düşmesi Muğla için bir şans çünkü turizmini arttırıyor. Yaklaşık bin kişiye yakın sporcu, antrenör katıldı. Turizm sezonu şuanda yeni yeni başlıyor. Bu şampiyonanın burada düzenlenmesi oteller için de büyük bir şans oldu. Ayrıca buradan giden insanlar Fethiye’yi gördü, Fethiye’nin güzelliğini gördü. Bu güzelliğe dayanarak gittiği yerlerde Fethiye’yi anlatacak ve Fethiye’ye gidelim diyecek. Bunu bin çarpı beş olarak düşünün. 5 bin kişinin yeniden Fethiye gibi güzel bir kente gelmesin?” dedi.
Karatenin diğer dövüş sanatlarına benzemediğini belirten Hakkı Koşar; “Karate vurdulu kırdılı sporlara benzemiyor. Karatede bir felsefe var ve vurmama özelliği var. Şöyle ki; gücü kontrol edebilme sanatı. Müsabakalarda vurduğunuz an ceza alıyorsunuz. Vurduğunuz şiddette ceza alıyorsunuz. O vurulan çocuk darbe yediği için Dünya ve Avrupa şampiyonu oluyor. Diğeri eleniyor. Bu bakımdan karate bir nevi hayatı ıskalamama sanatı. Kimseye zarar vermeyeceksin ama hiç kimsede size zarar veremeyecek” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE BİRİNCİLİĞE ADAY”
Hakkı Koşar, “Şuanda Türk karatesi dünya karatesinin içinde üçüncülük veya dördüncülük seviyesinde. Geçen hafta Kocaeli’nde yapılan Avrupa Şampiyonasında 40 ülke arasında Türkiye en üst madalyada en üst seviyede. Tokyo’da 2020 yılında yapılacak olimpiyatlarda en fazla madalyanın Karatenin getireceğine şimdiden size söz verebilirim. Eğer böyle giderse” dedi.
“KARATEDE DİSİPLİN FARKI VAR”
Karatede yakalanılan başarının altında disiplin olduğunu ifade eden Hakkı Koşar: “Bizdeki disiplin şu: Saç kılından daha ince bir şekil var. Bu laubalilik ve samimiyet arasındaki çizgi. Bu çizgiye bizim sporcularımız dışarıda abi kardeş, el ele kol kola ama salonun içine girdikleri zaman tam bir sporcu” dedi.
“HAYATI ISKALAMAMA SANATI”
Gençlerin bu sporu seçmeleri gerektiğini kaydeden Hakkı Koşar: “Karate hayatı ıskalamama sanatı ve prensiplerde çocuklara şunları söylüyoruz: Yaratılışımızın en büyük nedeni canlıların işini kolaylaştırmak. Yarın bir gün bu çocuklar hem karateci hem doktor, mimar, belediye başkanı, avukat olacaklar ve oldukları zaman gittikleri yerlerde hayatları kolaylaştıracaklar” dedi.