Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, turunçgil bahçelerinin ana zararlısı Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele sürecinin başladığını belirttiler.
Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) turunçgil meyvelerini kurtlandırmak suretiyle, dökümlere ve meyve kalitesinin düşmesine neden olan en önemli turunçgil zararlısı olduğu bildirildi. Aynı zamanda dış karantina zararlısı olduğundan meyve ihracatında da sorunlara neden olduğu öğrenildi. Fethiye genelinde yapılan arazi kontrolleri ve tuzak sayımları neticesinde Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele zamanın geldiği açıklandı. Yetkililer bu zararlının yüksek verim kayıplarına sebep olmasının önüne geçmek adına üreticilerin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri, narenciye bahçelerinde görülen Akdeniz Meyve Sineğine karşı ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin kullanılmasını öneriyor. Kimyasal mücadele, 7-10 günlük aralıklarla hasada 10 gün kalana kadar titizlikle devam edilmesi gerektiği hatırlatıldı. Biyoteknik mücadele yöntemi ile kitlesel tuzaklama yapılacak ise bahçelere asılan kitlesel tuzaklar meyve hasadına kadar ağaçlarda asılı kalması gerekiyor. Mücadele yöntemleri hakkında bilgi almak isteyen üreticilerin, tarım danışmanları ile iletişime geçmesi tavsiye ediliyor.
Konu ile ilgili yapılan bilgilendirmede, “Yapılan arazi kontrolleri ve tuzak sayımları neticesinde narenciyenin en önemli zararlısı, ihracatımızda engel teşkil eden ve yüksek verim kayıplarına neden olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele zamanı gelmiştir. Akdeniz Meyve Sineğine karşı ruhsatlı bir bitki koruma ürünü ile bekleme süresine uyarak kısmi dal ilaçlaması şeklinde veya biyoteknik mücadele yöntemi olan tuzaklarla mücadeleye başlanması gerekmektedir” denildi.