Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Okulları İzmir, Ankara ve İstanbul’dan sonra dördüncü kampüsünü Fethiye’de açıyor. 2017-2018 Eğitim Öğretim Döneminde anaokul, ilkokul ve ortaokulu ile 560 öğrenciye hizmet verecek olan okul, uygulayacağı modelle de Fethiye’de fark yaratacak.
Yeni nesli, üniversite bakış açısıyla dünyaya hazırlayacak olan Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Okulları’nın Tanıtım Toplantısı, Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Tanıtım Toplantısı’na Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Akif Arıcan, Biltur Genel Müdürü Can Işık, Denar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Günal, Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tekin, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Kalyoncu, Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Okulları Genel Müdürü Faruk Tatar, Fethiye Kampüsü Kurucu Temsilcisi Doğan Gökçe, akademisyenler, eğitimciler ve veliler katıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, “Eğitim neymiş? Eğitimde başarılı olanlar nasıl başarmış? diye merak etmiyor değilim. Çünkü eğitimli insandan daha güçlü bir silah yok, eğitimli insandan daha güzel bir şey yok. Eğitim varsa eğitilmiş insan varsa ülke herşeyi ile beraber gidiyor, eğitim yoksa da malum ülkelerde olduğu gibi cahil cühela oluyoruz. Atatürk’ümüz ‘Beyaz Zambaklar Ülkesi’ kitabını Harp okullarında ders kitabı olarak niye okuttu diye baktım. Finlandiya’ya baktım, bütün okullar ücretsiz ve evlerine en yakın okul tercih ediliyor. Bizde de şimdi taşımalı eğitim var. 16 yaşına kadar sınav yok. İçimizde öğrenci arkadaşlar varsa sınavdan Napolyon bile korkarmış. 16 yaşından sonra nereyi tercih ederseniz bir sınava giriyorsunuz. Ev ödevi de yok, her şey okulda görülüyor.
Dört Aylık Eğitimle Öğretmen Yetiştirdik.
PISA sıralamasında Uluslararası Öğrenci Değerlendirme programında Finlandiya niye önlerde diye baktığım zaman bu sonuçları aldım. Kız öğrenciler erkeklere oranla çok daha başarılı. Finlandiya’da çocuklar okula yürüyerek yada bisikletle kendileri gidiyor. Çünkü okulları mahallelerine yakın yerlere kuruluyor. Orda bizde ki gibi taşımalı eğitim yok. En güzel tarafı öğretmenler üniversite imtihanına girip, başarı kazanan ilk %10 dan tercih ediliyor. Singapur ve Finlandiya’da öğretmen maaşları bir doktor maaşıyla aynı. Bu sene 2016 PISA değerlendirmesinde dünya birincisi olan Singapur’da öğretmene daha çok değer veriyorlar. Ben 1980 öncesi nesilim, 1980 öncesi arkadaşlar da bilirler, bizde 4 ayda öğretmen yetiştirildi ve o öğretmenler şuan hala görevde, çocuklarımızı eğitiyorlar. Neyin nerden geldiği çok net bir şekilde ortaya çıkıyor.
Üniversitede okuyan öğretmen namzetleri arkadaşlarımız da 1.sınıftan itibaren okullarda staj görmeye, tebeşir tozunu daha üniversite 1’den itibaren teneffüs etmeye başlıyorlar. Bizde üniversite 4’ten itibaren başlıyor. Finlandiya, Japonya, Kore, Norveç, İsveç, Estonya PISA değerlendirmesinde çok başarılı. Çünkü bu ülkelerde 3 yaşındaki çocukların %70’i, bizim ülkemizde ise %8’i eğitime tabii tutuluyor. İşte bu yüzden aradaki fark kapanmayacak şekilde açılıyor. Bu ülkelerde yurttaşlık, ahlak bilgisi, dürüstlük, iş birliği, disiplin, sadakat, alçak gönüllülük ve milli gurur, kesinlikle okullarda çocuklara aşılanıyor. Çocukların ülke bilinciyle yetişmeleri çok hoşuma gitti. Bizim köy enstitülerimiz bu anlamda bir fırsattı. Köy Enstitüsü’nden mezun olan her öğretmen aynı zamanda çiftçi, inşaat mühendisi, balıkçı, terzi oluyor ve hepsi ama saz, ama gitar, ama keman, ama mandolin çalıyor. “Türkiye, Türkler’e bırakılmayacak kadar önemli” ifadesi var ya hani… Böyle olunca birileri, komünist yetiştiriliyor diye köy enstitülerinin de içine etmişler, ondan sonra kapatılmış gitmiş” dedi.
Saatcı “Eğitim sistemi, ülkemizin kanayan en büyük yarasıdır”
Konuşmasında Türkiye’deki eğitim sistemini de eleştiren Başkan Saatcı “Türkiye’de eğitim gerçekten içler acısı. Din ağırlıklı bir eğitim hedef alıyorsanız, ana hattına da İmam Hatip’i koyuyorsanız, geldiğimiz nokta böyle olur. Tabi ki dinini, vatanını, milletini bilsin ama 28 Şubat, İmam Hatip Lisesi mezunlarının üniversiteye gitmelerinin önünü kesti. Bana göre bir üçgen vardı köyde. Muhtar, öğretmen, din adamı. Bunu parçaladı. Taşımalı eğitime geçtik. 7 yaşındaki çocuklarımızı ana kucaklarından aldık 10 km öteye götürdük. Öğlen yemeklerini de veriyoruz dedik ve taşımalı eğitim yaptık. Finlandiya’da bisikletle ya da yaya gidecek şekilde okulları çocukların yanlarına yaptı. Biz yanlış yaptık. Daha sonra 28 Şubatın rövanşını almak için önce 5+3 dedik, sonra 4+4+4 dedik, doğrusu bir sistemimiz yok. Yani bu ülkemizin kanayan en büyük yarası. İdeolojinizi eğitim kurumlarına empoze etmeye başlarsanız, ülkeyi yıkarsınız. Milli Eğitim’in ideolojiden uzak tutulması lazım. İlla bir ideoloji gerekiyorsa okullarımızda Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği rota, onun ideolojisi uygulanmalıdır. 2002-2003 yılında İmam Hatip Lisesi’nde okuyan öğrenci sayımız 71 bin iken, 2015-2016’da 555 bin’i yakalamışız. Bunu yakaladığımızda PISA’da birinci olduysak, bütün eğitimdeki değişikliklere saygı gösteriyorum. Ama geldiğimiz nokta meydanda, sıfırız, dipteyiz. Demek ki sadece dinini, Allah’ını, kitabını öğretmekle gelişme olmuyor, bilimi, fen’i ilimi öğretmekle oluyor” ifadelerini kullandı.
Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Okulları’nın Fethiye’yi tercihinden dolayı teşekkür eden Başkan Saatcı, “İnşallah burada yetişen çocuklarımız bizi Singapur, Finlandiya olma yolunda iterler. Ülkemizde milli gelirin 50 bin dolar olduğu, ekonomik kalkınmada ilk 10’a giren ülke olduğu bir çağa doğru gideriz. İyi niyet iyi şeyler getirir. Bugün Nevruz. Nevruz mutluluk, güzellik, yeni bir gün demek. Yeni bir günde yeni bir okulun açılışında sizlerle beraber olmanın keyfini yaşadım. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Fethiye’ye 10 Milyon TL’lik Eğitim Yatırımı
Fethiye Kampüsü Kurucu Temsilcisi Doğan Gökçe, hem eğitim-öğretim içeriği hem de fiziki koşullar bakımından Fethiye’yi yeni nesil okulculukla tanıştıracaklarını söyledi. Gökçe, “Merak eden, sorgulayan, hızlı öğrenen yeni nesil için, temel değerlerimizi koruyarak yenilikçi bir öğrenme ortamı hazırladık. 10 milyon TL’lik eğitim yatırımı yaptık. Stem maker, robotik, 3D laboratuarları, uygulamalı tarım alanı, yaşam atölyeleri, Ege Tabiat Kütüphanesi, buz pateni, kapalı ve açık spor salonu, futbol sahası gibi olanaklarla öğrencilerimizi hem akademik hem de sosyal ve kültürel yönden çok yönlü yetiştireceğiz. Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Okulları’nın üç büyük şehirden sonra Fethiye’de açılıyor olmasından dolayı gururluyuz.” dedi.
Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Genel Müdür Faruk Tatar ise, “Atatürk’ün bizlere sunduğu çağdaş eğitim sistemini hep bir adım ileriye taşıma felsefesini benimsedik. Öğrencilerimizin, Cumhuriyet değerlerine bağlı, başarılı, özgürlükçü ve çağdaş bireyler olmasını çok önemsiyoruz. Yeni dünyada hüküm sürecek bilimsel ve teknoloji odaklı eğitim öğretim anlayışımız, güçlü akademik kadromuz, yayınlarımız ve yabancı dil eğitimimiz ile 21. yüzyıl vatandaşları yetiştireceğiz” dedi. Çocuklara yapılan en önemli yatırımın eğitim olduğunu vurgulayan Tatar, “Eğitimin, yalnızca bir bireyin ya da ülkenin değil, dünyanın değişiminde nasıl etkiler yaratacağının bilinciyle hareket eden bir eğitim kurumuyuz. Çocuklarımızı merkeze alarak, her birinin farklı bireyler olduklarının bilinciyle, kişiye özgü eğitim tasarımları belirlemek, ülkemizin hemen her yerinde açmayı planladığımız okullarımızda, eğitimde fırsat eşitliği sunmak önceliğimiz olacaktır” diye konuştu.