Fethiye ve Seydikemer Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yaz aylarında beklenen olası orman yangınlarına karşı yangın söndürme tatbikatı yaptı. Fethiye’de arazöz ve yangın söndürme ekiplerine yönelik iş başı eğitim tatbikatı düzenlendi. Çamköy Mahallesinde gerçekleşen orman yangınlarıyla mücadele tatbikatı, gerçeğini aratmadı.
Fethiye’de Fethiye ve Seydikemer Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yaklaşan yaz mevsimiyle birlikte olası orman yangınlarına hızlı müdahale edebilmek için yangın tatbikatı gerçekleştirdi. Çamköy Mahallesinde gerçekleştirilen tatbikatta, ilk olarak personellere teknik bilgilendirme yapıldı. Daha sonra senaryo gereği ateş yakıldı. Ekipler, telsiz anonsuyla haberleştikten sonra yangına müdahale etti. 117 personel, 10 arazöz, 2 su ikmal aracı ve 8 adet ilk müdahale aracının katıldığı tatbikatta yangın söndürüldü.
Muğla Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde yapılan eğitimlerde Fethiye ve Seydikemer ilçeleri Orman İşletme Müdürlüğünde görev yapan arazöz ve yangın söndürme ekipleri yangın sezonu öncesi eğitimden geçirildi. Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü ve Seydikemer ilçesi Orman İşletme Müdürlüklerinden arazöz, tanker ve ilk müdahale araçlarıyla toplam 117 görevlinin katıldığı iş başı eğitim tatbikatını Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak ile birlikte Muğla Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Dursun, Fethiye Orman İşletme Müdürü Hakan Duman, Seydikemer Orman İşletme Müdürü Turan Çiğnaklı ve diğer yetkililer izledi.
“63 YANGINDA 120 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ”
Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak geçen yıl Bölge Müdürlüğü sınırları içinde 330 orman yangınında, 815 hektar alanın zarar gördüğünü söyledi. Yaprak yangın söndürme işçilerine hitaben yaptığı konuşmada “Geçen yıl 5 aylık dönemde bölgede 63 yangında 120 hektar alanımız zarar görmüştü, bu yıl ise aynı dönemde 96 yangında 86 hektar alan zarar gördü. Orman yangınlarına erken müdahaleyi 11 dakika 11 saniyeye kadar indirdik. Aynı şekilde orman yangınlarıyla mücadeleyi bu sezonda hayırlısıyla atlatmak istiyoruz. Bu yıl yine arazözlerimiz riskli bölgelerde bekleyecek erken müdahalede köpük kullanılacak herhangi bir dumanı ovada da olsa karada da olsa ciddiye alacağız ihbarların ALO 177 ve 112 Acil Çağrı Merkezlerine hızlı bir şekilde yapılıp kısa, öz ve konum bilgisiyle en seri şekilde söndürme çalışmalarına hareket edilecek. Orman yangınları açısından riskli döneme giriyoruz. Bundan dolayı da bütün ekiplerimiz hazır olsun, diri olsunlar diye eğitimlerini verdik. Ekiplerimizin büyük bir çoğunluğu bunun farkındaydı. Geçen yıl olduğu gibi bu yılın da sıcak geçeceğini, nemin düşük olacağını tahmin ediyoruz. Bundan dolayı ormanlarımızda ciddi sıkıntı olmasın, diye her türlü tedbirimizi aldık. Orman yangınlarına karşı diri ve canlı olmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
MUĞLA YAZ SEZONUNA HAZIR
Muğla Orman Bölge Müdürlüğünün yangın sezonuna girilirken 99 arazöz, 33 su ikmal aracı, 113 ilk müdahale aracı, 12 dozer, 12 grayder, 5 helikopter, 1 keşif helikopter, 58 gözetleme kulesi ile orman yangınlarıyla savaşa hazır durumda bulunduğu öğrenildi. 1 Haziran’dan itibaren 1 İHA’ nın da Bodrum Havaalanında yangınla mücadele de hazır tutulacağı kaydedildi.