“ Turunç’ta Neler Yapılıyormuş”, Fethiye’de ilklere imza atılıyor. Kamuoyundan gelen seslere kulak vermeye devam edeceğiz. Parası olanın inşaat yapıp, sonrada karada denizde işimizi yüzdürürüz, biz film seti yapıyoruz yalanları gün yüzen 25.02.2021 tarihinde çıkmış oldu. Orası çatır çatır yıkılacak ki başkaları da kanunsuz , yasalara aykırı film çevirmeye gelmesin Fethiye’ye.
Güzel koyda yasal olan yıllar önce yapılan 250 metrekare Restaurant olarak kullanılan alan hariç diğerlerinin hepsinin kaçak olduğu öğrenildi. Muğla ili, Fethiye İlçesi, Kaya Mahallesi’nde, Mülga Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın 13.11.1982 tarihli ve A-4020 sayılı kararı ile tescilli 3. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içerisinde yer alan Turunç pınarı koyu 256 ada 2 ve 4 parsel numaralı taşınmazlar üzerindeki izinsiz uygulamalara ilişkin olarak Fethiye belediyesi imar müdürlüğü ekipleri işlem balattı. 2 yıldır süren hukuksuz ve kanunsuz yapılaşma için ikinci kez mühürleme işlemi yapıldığı öğrenildi. Burasının Kaya köyü sınırları içinde daha önce Turunç Pınarı Restaurant olarak bilinen dünyaca ünlülerin tatillerini geçirirken bakir, cennet koyu imar kirliği ile karşı karşıya bırakılmış durumda olduğu görüldü. Fethiye Kaymakamlığı, Fethiye Belediyesi, Fethiye Çevre ve Şehircilik Şube Müdürlüğü kaçak ve usulsüz yapıların durdurulması ve yıkılması için düğmeye bastığı öğrenildi.
NEDEN BU KADAR BEKLENDİ
Yaklaşık olarak sekiz aydır Ege Gazetesi olarak takip ettiğimiz Turunç Pınarı Koyundaki kaçak yapılaşma için ilk olarak deniz üstü taşınan kamyonlar ile başlamıştık. Ardından ilgili kurumların neler yaptıkları konusundaki araştırmalarımız ve yaklaşık olarak daha önce tutulan tutanakların ve yapı kayıt belgelerinin sonuçlarının ne olacağı konusunda beklemek zorunda kalmıştık. Bazı olayların ve netlik kazanmasıyla haberimizi doğru tarafsız bir şekilde başlatmıştık. Şimdi burası ile ilgili olarak yaptığımız araştırmalarda neler elde etmiştik. Bazı detayların net olması için biz bekledik. Bazı kurumlar arasındaki uzun yazışmaların uzamasından dolayı da beklendiği öğrenmiş olduk.
BURASI İÇİN ORTAYA ÇIKANLAR NELERDİ?
Muğla ili, Fethiye İlçesi, Kaya Mahallesi’nde, Mülga Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın 13.11.1982 tarihli ve A-4020 sayılı kararı ile tescilli 3. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içerisinde yer alan Turunç pınarı koyu 256 ada 2 ve 4 parsel numaralı taşınmazlar üzerindeki izinsiz uygulamalara ilişkin olarak edindiğimiz iddialar şöyle başlamıştı. Burasın bir yapımcı olarak satın alındığı, bir televizyon sahibi tarafından kurumlara karşı sahiplendiği iddia ediliyordu. Bu cennet yeri alan kişinin ilk önce çevreye flim seti yaptığını söylemesiyle çevrenin gazının alınmaya başladığı öğrenildi. Ardından Fethiye boy gösteren şehir plancısı tarafından, bakanlıkların yolunun tutulduğu ve belli birim ve kurumlardan izinsiz, izin alındığı lanse edildiği konuşmalarının yapıldığı söyledi. Hükümete yakın olan televizyon sahibinin üzerinden istenilen her şeyin yapılacağını ama yıkım veya cezai şartların uygulanma şansı olmadığı şeklindeki konuşmalar bir çok birim ve kurumlara söylediği için işlemlerin ağırdan alındığı iddia ediliyordu. Bunun yanında Fethiye’deki bazı spor dallarına “Bağışların yapıldığı” onun içinde sorun olmayacağı iddiaları da bir çok yerde konuşulan söylemlerdi. Hatta ilk deniz yolu ile başlayan geçişlerde görüyorsunuz kimse bir şey diyemedi. Her kes tarafından biliniyor. Bu malzemeler gider gelir ama ne sahil güvenlik, nede liman başkanlığı bu konuda bize sorun çıkartmaz söylemleri de iyice yer ettiği gözlendi.
KAÇAK OLARAK YAPILDIĞININ BİLGİSİ NET OLARAK ALINMIŞTI
2017 yılında restaurant hariç, başka hiç bir bina yokken, Çevre ve Şehircilik bakanlığına uydu fotoğrafları üzerinde varmış gibi gösterilerek Yapı Kayıt Belgesi alarak Fethiye Belediyesi’ne müracaat ettiklerini yaptığımız araştırma ile öğrendik. Bunun için yapılan çalışma sonrasında Fethiye Belediyesi yapı kayıt belgelerinin sahte olduğunu belgelediği ve koya giderek işlem tutanağı tutuğunu öğrenildi. Kayaköy sınırları içerisinde kalıyor, üçüncü derece sit alanı olduğu halde, İşletmeci elektrik ve yol getirmeye çalışıyor. Yapılan yapılaşmanın Orman’a taşma ve ağır tahrik bulunuyor. Zeminde bozulmalar var. Kent Konseyinde görevli olduğu dönemde Şehir plancısı Birol Keskin’nin burasının şantiyeye döndüğü iş takibini bizzat yaptığı da söyleniyordu.
Buranın tarla vasfında olduğu halde turizm tesisi yapılıyordu. Bunların izin alınarak yapılması mümkün değil. Çünkü kadastro yolu olmadığı için, orman arazileri içinde özel mülkü olanlar 45 m2 den küçük 75 m2 büyük olmamak üzere müştemilat ve diğer yapıların toplamı 150 m2 yi geçemez. Demektedir ilgili kanun ve yasalar diğer detayların hepsi Muhteşem Yüzyıl Fethiye 3 yazısında olacak…
Haber Mesut BÖLÜK