Dünyanın hiçbir yerinde bulunması mümkün olmayan tarih yolculuğu Fethiye’de. Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan Antik Likya Yolu’ndan mutlaka geçmelisiniz. 535 km uzunluğundaki Antik Likya Yolu doğaseverlerin yürüyüş rotaları arasında bulunuyor. Sahip olduğu eşsiz manzarasıyla Likya Yolu’nda bunlunan 10 Antik Kent’i görebiliyorsunuz. Bunun yanında doğası, denizi, güneşi ve doğal yaşam alanları ve köylerden geçiyorsunuz. Bu rotayı gezmek isteyenlerin hayatlarında unutamayacakları bir güzergah yazımızda bulabilirsiniz.
1- PINARA
Fethiye’den 45 kilometre uzaklıkta bulunan Pınara Antik Kent’i yuvarlak bir tepeye kurulduğu için adını Likya dilinde yuvarlak anlamına gelen “Pinara” veya “Pinale” kelimelerinden alır. Depremlerde zarar gören Pınara’da günümüze kadar birçok kaya ve lahit mezarı, hamam, tiyatro, agora ve odeon gibi yapılar ulaşmıştır. Bu yapılar,gezginler tarafından büyük ilgi görüyor.
2- SİDYMA
Fethiye’nin Dodurga ve Boğaziçi köyü yakınlarında bulunan Sidyma antik kenti’nin girişinde sizi yüksek anıt mezarlar karşılıyor. Antik Kent’te Likya’nın tanrılarına adanmış tapınakları ve büyük kaya mezarları da size muhteşem görüntüler sunuyor.
3- XANTHOS (KSANTOS)
Xanthos Antik Kenti, Fethiye’ye 46 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Birçok tarihi olaya şahitlik yapan Antik Kent’te yaşanan savaşlar sebebiyle günümüzde görülebilecek pek fazla yapı bulunmuyor. 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Xanthos Antik Şehri’nde, kaya ve lahit mezarlar, tiyatro, kilise mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
4- PYDNAİ
Fethiye’de dünyanın en güzel plajları arasında bulunan Patara Plajı’nın yakınında yer alan Pydnai Antik kenti sahip olduğu manzarasıyla doğaseverlerin gözdesi konumunda. Tarihte yaşanan depremler ve savaşlar nedeniyle Antik Kent günümüzde küçük bir tepede yer alıyor.
5- LETOON
1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Letoon Antik Kent’i Fethiye’ye 65 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Geçmişten günümüze buranın hikayesi dilden dile dolaşıyor. Hikayeye göre Zeus’tan hamile kalan Leto’nun adına kent merkezinde tapınak kuruluyor. Antik Kent 7. yüzyılda tamamen terk edilmiş. Letoon, günümüzde ziyaretçilere tarihin izlerinden kesitler sunuyor.
6- ANTİPHELLOS
Kaş’ta bulunan Antiphellos Antik Kenti, Likya döneminde o bölgeye verilen isimlerden biridir. Günümüzde görülecek çok fazla kalıntı bölgede bulunmuyor. Sadece, Uzun Çarşı Caddesi üzerinde, halıcı dükkanlarının arasında kalan ve tek bloktan oluşan bir lahit ziyaretseverlerin ilgisini çekiyor. Bu lahdin kime ait olduğu bilinmese de halk Kral Lahdi adını kullanıyor.
7- PHELLOS
Kaş’ın Pınarbaşı Köyü’nde bulunan Phellos Antik Kent’inde bulunan kalıntılardan kentin savunma merkezi olduğu anlaşılıyor. Kentte bulunan ev tipi kaya mezarlar ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
8- APOLLONİA
Kekova yolu üzerinde bulunan Apollonia Antik Kent’i “L” harfine benzeyen bir kayalığın tepesinde bulunuyor. Kentte bir Bizans yapısı, aynı döneme ait bir kilise, 6 prizmal gövdeli mezar anıtı ve hamam ziyaretçilerin sıklıkla geldiği yerler arasında.
9- OLYMPOS
Antalya denince gençlerin aklına ilk Olympos geliyor. Doğudan Akdeniz’e açılan Olympos Antik Kenti, bozulmamış doğasıyla, yeşil ve mavinin eşsiz güzellikleriyle doğaseverlerin mutlaka uğraması gereken yerler arasında bulunuyor.
10- FASELİS
Kemer’e 16 kilometre uzaklıkta bulunan Faselis Antik Kent’inde hem tarihi kalıntılar arasında gezebilir hem de denize girebilirsiniz. Çam ve sedir ormanları arasında yer alan Faselis kenti çakılsız sahiliyle Antalya’nın en güzel plajları arasında yer alıyor
Check Also
FETHİYE FUARDAKİ YERİNİ ALDI
İzmir’de bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi turizm sektörünün …