Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi 2020 yılının ilk toplantısını 16 Ocak Perşembe günü gerçekleştirdi. Meclis toplantısı öncesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TOBB Muğla Odaları Akademik Danışmanı Doç. Dr. Serkan Dirlik, Muğla Ekonomik Görünüm Raporu ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclis toplantısı öncesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi ve TOBB Muğla Odaları Akademik Danışmanı Doç. Dr. Serkan Dirlik tarafından verilen seminere FTSO Meclis üyeleri ve meslek komitesi başkanları ile üyeleri katıldı. Doç. Dr. Serkan Dirlik, sunumunda Muğla’nın ekonomik yapısı, sanayi ve ticaret yapısı, finansal yapısı, tarım ve hayvancılık, turizm, eğitim ve sağlık alanlarına ilişkin Muğla Ekonomik Görünüm Raporu sonuçlarını paylaştı.
Muğla’nın 13 ilçesinden 12’sinde 2013-2018 döneminde nüfusun arttığını ortaya koyan rapor sonuçlarına göre; Muğla’nın bu dönemde net göç alan il olduğunu gelenlerin sayısının gidenlerden 92 bin kişi daha fazla vurgulayan Doç. Dr. Serkan Dirlik, 2018 yılında ise 34 bin 302 kişinin Muğla’dan göç ederken, 52 bin 642 kişinin Muğla’ya göç ettiğini ifade etti.
Doç. Dr. Dirlik, Muğla’nın en fazla İstanbul ve İzmir’den göç aldığını, 2013-2018 döneminde Fethiye’deki nüfus artışının da yüzde 12,27 olduğuna işaret ederek bu oranın Datça’da yüzde 23.79, Bodrum’da yüzde 22.13, Dalaman’da ise yüzde 16.94 olduğunu kaydetti.
Muğla’nın Türkiye geneline göre eğitim seviyesi yüksek nüfusa sahip bir kent olarak öne çıktığını belirten Dirlik, bölgenin, işsizlik oranı verilerinde Türkiye ortalamasına kıyasla olumlu bir performans sergilediğini bildirdi. Doç. Dr. Serkan Dirlik sunumunda şu bilgileri aktardı:
“İşgücü İstatistikleri Bölgesel Sonuçlar verisi incelendiğinde Muğla’nın içinde yer aldığı bölgenin İşsizlik Ortalaması (15-64 yaş) 7,1’dir. Türkiye’deki bölge ortalamaları ise 10.7’dir. Muğla’da sigortalı çalışan sayısı bakımından bina inşaatı, perakende ticareti ve yiyecek-içecek hizmeti işkolları öne çıkmaktadır.
MUĞLA, SON 13 YILDIR DIŞ TİCARET FAZLASI VERİYOR
Muğla’da Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içerisinde en yüksek pay hizmetler sektörüne ait. Tarımın payı ülkenin genel payından daha yüksek iken, sanayinin payı daha düşük. Muğla firmaları ağırlıklı olarak kendi içine ve Türkiye’nin üç büyük iline (İstanbul, Ankara, İzmir) satış yapıyor. Muğla, son 13 yıldır dış ticaret fazlası veriyor. Muğla, 2019 yılında en çok Yunanistan’a ihracat yaparken en çok balıkçılık sektörü ürünleri ihracat gerçekleştirdi. Toplam ihracatın % 62,4’ü balıkçılık ve balık ürünlerine ait ürünlere ait.
Muğla 2019 yılında en çok Fas’tan mal ithal etti. Toplam ithalatın % 49,09’u balık ürünleri ithalatadır.
Muğla ilindeki işletmelerinin faaliyet alanları açısından değerlendirildiğinde öne çıkan sektörleri, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamül Sektörü, Madencilik Sektörü, Gemi ve Yat Yapımı Sektörü, Yaş Sebze ve Meyve Sektörü, Turizm Sektörü.”
Muğla’nın turist çekme açısından Türkiye’deki en yüksek sayısal değerlerine sahip ilk beş ilinden biri, konaklama tesisleri açısından da en yüksek kapasiteye sahip üç ilinden biri olduğuna dikkat çeken Dirlik, “Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip olan Muğla, aynı zamanda kültür turizmi açısından çok önemli avantajlara sahip. Antalya’dan sonra UNESCO’nun kalıcı ve geçici listelerde en fazla kültür mirasına sahip olan Türkiye’deki ikinci il.” dedi. Serkan Dirlik sunumu sırasında meclis üyelerinin sorularını da yanıtladı.
Check Also
FETHİYE FUARDAKİ YERİNİ ALDI
İzmir’de bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi turizm sektörünün …